Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Campagne gevaarlijke stoffen moet letselschade voorkomen

Ruim 1 miljoen Nederlanders heeft op het werk te maken met gevaarlijke stoffen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil met de campagne Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen voorkomen dat dit leidt tot letselschade.

Hoeveel werknemers hebben kans op letselschade door gevaarlijke stoffen?
1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden omdat zij op het werk te maken hebben met gevaarlijke stoffen. Het werken hiermee kan namelijk leiden tot ernstige ziekten als astma, COPD en longkanker. Jaarlijks sterven naar schatting bijna 3.000 mensen hierdoor. Dat is bijna 5 keer zoveel als het aantal verkeersdoden in 2017. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) vindt dit aantal veel te hoog en vindt het de hoogste tijd voor actie.

Leestip!
Werknemers met ernstige longziekten eisen letselschadevergoeding


Wat zijn onder andere gevaarlijke stoffen?

Het gaat bijvoorbeeld om stoffen als kwartsstof en isocynaten op bouwplaatsen, houtstof in meubelmakerijen, dieselrook in garages, lasrook in metaalbedrijven en meelstof in bakkerijen. Vaak zijn het stoffen die je niet eens kunt zien of ruiken, of waarvan je in eerste instantie niet verwacht dat ze zo schadelijk kunnen zijn.

Leestip!
Structurele longkeuring moet letselschade voorkomen

Wat is het gevolg van werken met deze stoffen?
De stofdeeltjes kunnen in de longen terechtkomen en vervolgens allerlei aandoeningen veroorzaken, zoals astma, COPD, infecties, longfibrose en kanker. Het wisselt per aandoening of iemand er op korte of op lange termijn last van krijgt. Vaak gaan er jaren of zelfs decennia overheen voordat de ziekteverschijnselen optreden. Van alle sterfgevallen
was 80 procent al met pensioen.

Leestip!
RIVM werkt aan strenger toezicht om letselschade te voorkomen

Wat hoopt SZW te bereiken met de campagne?

Het ministerie wil aandacht vragen voor de risico’s en de gevolgen. Zij dragen daarbij ook concrete oplossingen aan. In een online campagne, werkbezoeken en netwerkbijeenkomsten staan steeds goede voorbeelden centraal. Zo wil SZW werkgevers en werknemers aansporen om werk te maken van een verstandige omgang met gevaarlijke stoffen. Door veilig te werken is veel letselschade en persoonlijk leed te voorkomen.

Leestip!
Toezicht blijft zwak bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen 

Bron: Rijksoverheid

Letselschade door werken met gevaarlijke stoffen?
Heeft u als gevolg van gevaarlijke stoffen letselschade opgelopen tijdens uw werk? En wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112.