Terug naar overzicht
± min

Collectieve letselschade vergoedingsregeling voor slachtoffers beroepsziekte

Er moet een collectieve letselschade vergoedingsregeling komen voor slachtoffers van een beroepsziekte. Dit stelt vakcentrale FNV naar aanleiding van een hoorzitting die de Tweede Kamer organiseerde over beroepsziekten. 

FNV wil dat de positie van slachtoffers met letselschade door een beroepsziekte structureel wordt verbeterd, onder meer door een controlerende rol van de arbeidsinspectie en een fatsoenlijk stelsel van financiële compensatie. Volgens FNV zijn mensen die in Nederland een ziekte oplopen als gevolg van het werk nu ‘aan de goden overgeleverd.’ Een civiele letselschade vergoedingsprocedure tegen de werkgever kost (te) veel tijd en geld. Niet iedereen kan dit opbrengen.

FNV-voorzitter Ton Heerts wil dat de politiek een goede regeling maakt voor beroepsziekten. Heerts: “Als je werkt, moeten de omstandigheden goed zijn. Ziek worden van je werk is al helemaal niet acceptabel. En als dat toch gebeurt, dan moet er een fatsoenlijke letselschade vergoeding voor slachtoffers komen.

Elk jaar worden in Nederland 50.000 mensen ziek door het werk. Zo'n drieduizend mensen overlijden jaarlijks aan letsel door een beroepsziekte. Dat komt neer op acht doden per dag, aldus de FNV. De zorg van bedrijven aan de letselschade slachtoffers schiet nu tekort en de arbeidsinspectie heeft ook geen toezichthoudende rol. Daardoor zouden beroepsziekten vaak niet worden herkend.

Kijk voor de aanleiding en meer achtergrondinformatie de uitzending van de NCRV.