Terug naar overzicht
± min

Dieselrook leidt vaker tot longkanker

Een leven lang werken in een grote hoeveelheid dieselrook leidt tot meer letselschade en doden dan tot nu toe werd gedacht.

Tot nu toe ging men ervan uit dat het om ongeveer één extra dode door longkanker ging. Maar uit een conceptrapport van de Gezondheidsraad dat in handen is van de NOS, blijkt dat het gaat om 689 op de 10.000 werknemers, ofwel: zeven extra doden op honderd werknemers. Onder de slachtoffers zijn met name bouwvakkers, garagepersoneel, medewerkers in overslagbedrijven in havens, op veerboten, vrachtauto’s en vuilniswagens. Zij kregen door jarenlange blootstelling aan oudere dieselrook longkanker, hart- en vaatziekten of longaandoeningen, zoals COPD en astma.

Elektrisch aangedreven voertuigen
Tot een aantal jaar geleden werd weinig gedaan om dieseluitstoot te verminderen. Inmiddels zijn bedrijven verplicht om praktische maatregelen te nemen om de blootstelling zoveel mogelijk te beperken. Arbo-deskundigen zeggen dat de blootstelling voor werknemers in veel bedrijven daardoor flink is verminderd. Bedrijven waar werknemers nog altijd werken met te veel dieselrook zullen verplicht worden oude dieselmotoren te vervangen door elektrisch aangedreven voertuigen of nieuwe dieselmotoren. Ook zullen er afzuiginstallaties moeten komen en/of roetfilters worden gebruikt.

Wilt u meer informatie over letselschade naar aanleiding van dieselrook of een bedrijfsongeval?  Vraag vrijblijvend advies via onze LetselHelpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).