Terug naar overzicht
± 0 min

Dit weten we over letselschade door chroom-6

Over Chroom-6, de roestwerende en kankerverwekkende stof, is het afgelopen jaar veel geschreven. Nadat Defensie-medewerkers (ernstige) letselschade opliepen door blootstelling aan de verf, dook de stof dit voorjaar ook op bij de NS. Dit is wat we tot nu toe weten over chroom-6.  

Chroom-6 kan letselschade veroorzaken
Chroom-6, ook wel chroom(VI)oxide of chroomtrioxide, heeft het scheikundig symbool CrO3. Deze donkerrode stof lost goed op in water, waarin het een sterk zuur vormt. De stof is een gevaar voor mensen die in de staal- en textielindustrie werken. Het kan letselschade veroorzaken waaronder: allergische reacties. Bij inademing kan het ook leiden tot neusbloedingen, huiduitslag, maagzweren en zelfs lever- en nierschade of longkanker.

Niet alle chroom is schadelijk voor de gezondheid
Het zit in zeer lage concentratie in ons drinkwater en chroom-3 is zelfs een onmisbare voedingsstof. Het komt voor in veel voedsel, zoals groente, fruit en granen. Een tekort kan diabetes veroorzaken.

600 Defensie-medewerkers lopen letselschade op door chroom-6
De chroom-6-verf werd ook gebruikt bij Defensie. Ruim 2100 (oud)medewerkers hebben zich gemeld. Meer dan zeshonderd van hen hebben gezondheidsklachten. Medewerkers van Defensie die ernstig ziek zijn geworden door de kankerverwekkende verf, kregen een financiële tegemoetkoming van Defensie.

1.000 NS-medewerkers blootgesteld aan chroom-6
Zeker duizend medewerkers van de NS zijn aan de verf blootgesteld, beschermingsmaatregelen zijn pas sinds kort van kracht. Over ziektegevallen bij de NS is nog niets bekend.

NS-werkzaamheden tijdelijk opgeschort
Zodra bekend werd dat chroom-6 voorkwam in verflagen van oude treinen heeft de NS haar personeel en de vakbonden ingelicht. Daarnaast zijn deze zomer uit voorzorg werkzaamheden tijdelijk opgeschort en/of extra maatregelen getroffen.

De Nederlandse Spoorwegen gebruiken niet actief de kankerverwekkende chroom-6-verf bij het onderhoud van treinen De verf komt wel voor in verflagen van oude treinen, maar levert geen gezondheidsrisico op voor werknemers als zij voldoende beschermingsmaatregelen in acht nemen. Het gaat onder meer om het dragen van een stofkap en het goed afzuigen van werkruimtes. Chroom-6 kan alleen vrijkomen bij specifieke werkzaamheden in werkplaatsen, zoals schuren.

Wilt u meer informatie over letselschade naar aanleiding van Chroom-6, beroepsziekte  of een bedrijfsongeval?  Vraag vrijblijvend advies via onze LetselHelpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS).