Terug naar overzicht
± min

Gehoorschade treft een op de vijf werknemers in de bouw

Gehoorschade, het is een veel voorkomende beroepsziekte onder bouwvakkers. Een op de vijf werknemers in de bouw hoort slecht, bij 13 procent is de letselschade zo ernstig dat hier sprake is van permanente ‘lawaaidoofheid’ als gevolg van lawaai op de bouwplaats.

De cijfers over gehoorschade zijn afkomstig van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCVB) waar in 2014 2.490 meldingen werden gedaan van gehoorschade. Maarliefst 86 procent bleek afkomstig uit de sector bouwnijverheid.

Gehoorschade voor altijd
Zo'n 40 procent van de werknemers op de bouwplaats heeft te maken met lawaaioverlast. Letselschade aan het gehoor is een gevaarlijk probleem omdat deze pas wordt ontdekt als het te laat is. Heeft iemand eenmaal gehoorschade, dan is dat voor altijd. Een behandeling, operatie of geneesmiddel is er niet. Dat is een probleem, want gehoorschade kan leiden tot risicovolle situaties op het werk, omdat instructies of waarschuwingen niet of slechts deels worden gehoord. En behalve een grote kans op baanverlies, is er ook het gevaar van een sociaal isolement.

Extra controles inspectie
Hoe moet dit probleem worden aangepakt? Werkgevers erkennen dat zij verantwoordelijk zijn. Zij zijn het die voldoende beschermende middelen moeten faciliteren. Ook als het gaat om kleine klussen. Maar faciliteren is één, werknemers moeten die middelen ook daadwerkelijk gebruiken. En als werknemers dat niet doen, moeten werkgevers hun mensen daarop durven aanspreken. Daarnaast zal de Inspectie SZW bouwplaatsen meer gaan controleren. De Inspectie heeft al aangekondigd in de laatste maanden van 2016 extra controles uit te voeren in de bouw. Wanneer de geluidoverlast de grens van 80 decibel of hoger passeert en bouwvakkers dragen geen gehoorbescherming (80 db) en oordoppen (85 db), dan wordt acuut het werk stilgelegd en wordt een boeterapport opgemaakt. Om een idee te krijgen hoe hard dat is: een normaal gesprek voeren levert al 60 decibel aan geluid op.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade aan het gehoor of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.