Terug naar overzicht
± min

Geen duidelijk verband siliconen borstimplantaten en letselschade

Siliconen borstimplantaten worden niet verboden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam onlangs bepaald. Voor een verbod zijn de gezondheidsrisico’s niet ernstig genoeg, aldus de rechter.

In juni 2014 eiste De Stichting voor vrouwen met Siliconenimplantaties (SvS) dat het gebruik van siliconen borstimplantaten voorlopig stilgelegd zouden worden totdat bewezen is dat er geen negatieve gezondheidseffecten kleven aan de ingrepen. De Stichting kreeg eerder zo’n 3.000 klachten binnen van behandelde vrouwen. De SvS meende dat er een duidelijk verband bestaat tussen de implantaten en aandoeningen en letselschade, zoals gewrichtsklachten, auto-immuunziekten en kanker.

Verzoek afgewezen
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft het verzoek om siliconen borstimplantaten te verbieden inmiddels afgewezen. Wel bestaat er nog onduidelijkheid over de implantaten van de Braziliaanse fabrikant Silimed. In september 2015 werd bekend dat die niet meer gebruikt mochten worden in Europa in verband met de kans op letselschade. De borstimplantaten zouden schadelijke stoffen bevatten, waaronder glasvezeldeeltjes en zilver. De gezondheidsrisico's daarvan zijn nog altijd niet bekend.
Het IGZ gaf destijds aan in kaart te zullen brengen om hoeveel implantaten het in Nederland zou gaan. Tot op heden is daar geen uitsluitsel over. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) schat dat ongeveer 1 procent van alle borstimplantaten in Nederland van Silimed is. Meer weten over Silimed? Kijk hier.

Meer lezen over borstimplantaten:
Borstimplantaten veroorzaken toch letselschade

Meestal geen blijvend letsel na gescheurd borstimplantaat