Terug naar overzicht
± min

Geen strafrechtelijke vervolging bij letselschade als gevolg van bellen op de fiets

Fietsers die ongevallen met letselschade veroorzaken als gevolg van bellen, worden niet strafrechtelijk vervolgd. Bellen op de fiets blijft dan ook wettelijk toegestaan.

Ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur) en Van der Steur (Justitie) zien niets in een wettelijk verbod voor mobiel bellen tijdens het fietsen. Aanleiding is Duits onderzoek waaruit blijkt dat het handhaven van ongeoorloofd telefoongebruik erg complex is. Daders van verkeersongevallen met letselschade zouden op heterdaad betrapt moeten worden, bovendien moet sprake zijn van een mondbeweging tijdens het fietsen.

Wel wil Schultz het telefoongebruik op de fiets ontmoedigen. Dat doet ze onder andere met een overheidscampagne waarbij jongeren prijzen kunnen winnen als ze hun telefoon tijdens het fietsen uitzetten.

Hiervoor werd een app ontwikkeld met de naam Fietsmodus. Gebruikers moeten de app aanzetten voordat ze op de fiets stappen en als ze dan hun telefoon niet gebruiken, kunnen ze kleine prijzen winnen als T-shirts en bioscoopkaartjes. Hiermee hoopt de overheid het aantal ongevallen met letselschade als gevolg van bellen op de fiets te verminderen.