Terug naar overzicht
± min

Niet Aangeboren Hersenletsel van buitenkant onzichtbaar

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenoperatie zorgen jaarlijks bij 160.000 mensen voor niet aangeboren hersenletsel (NAH). De gevolgen van de letselschade die deze mensen opliepen, zijn vaak onzichtbaar, maar hebben des te meer impact op hun (terugkeer naar) werk. 60 procent van de mensen met NAH is na 2 jaar nog steeds niet in staat om te werken.

Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) kampen met vertraagde informatieverwerking en vermoeidheid. Ze waren volop werkzaam voordat de letselschade optrad, maar zijn sinds hun beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenoperatie niet meer in staat om te werken. Moeilijkheid is dat NAH van de buitenkant niet zichtbaar is. Iemand functioneert ogenschijnlijk prima. Het opgelopen letsel laat echter littekens na die van grote impact zijn op het dagelijks functioneren op de werkvloer. Mensen hebben moeite met het verwerken van informatie, concentratie en zijn snel moe.

Weinig begrip
Werknemers met hersenletsel kunnen op weinig begrip rekenen van collega's en werkgevers. Ze worden vaak overschat omdat ze op het eerste gezicht prima lijken te functioneren. Er zou een betere beoordeling moeten komen door (bedrijfs)artsen, jobcoaches en het UWV, meent De Hersenstichting die speciaal voor werknemers met hersenletsel, hun werkgevers en professionals zoals bedrijfsartsen de website werkenmethersenletsel.nl ontwikkelde. Het is een platform met informatie voor werknemers en werkgevers voor een optimale re-integratie. Het platform moet leiden tot een beter begrip en betere beoordeling door (bedrijfs)artsen, jobcoaches en het UWV.

Werk is identiteit 
De Hersenstichting hoopt met het platform een beter toekomstperspectief voor patiënten te bewerkstelligen. Werk maakt immers een belangrijk onderdeel uit van iemands identiteit. Wanneer dat door hersenletsel ineens wegvalt, heeft dat een enorme impact. Stap voor stap de mogelijkheden op werkgebied verkennen is belangrijk voor het toekomstperspectief van patiënten. Ook voor jongeren met hersenletsel die willen starten met werken is deze website volgens de Hersenstichting een uitkomst.’

Bron: Blik op nieuws 

Bent u door een (bedrijfs)ongeval getroffen door hersenletsel?
Heeft u vragen over medische letselschade, aansprakelijkheid of letselschadevergoeding? Neem vrijblijvend contact op voor het berekenen van uw letselschade  en laat u bijstaan door een Letselschade advocaat of Letselschade jurist.