Terug naar overzicht
± 0 min

Het Europese Schadeaangifteformulier gaat verdwijnen; ook bij ongevallen met letselschade!

Niemand is het blauwe Europees schadeaangifteformulier onbekend. Het formulier behoort veelal bij de autopapieren opgeborgen te zijn, om bij ongevallen voor registratie te kunnen zorgdragen van het gebeurde. Dit formulier wordt in de nabije toekomst een digitaal formulier dat voor alle smartphones en tablets beschikbaar komt.

Het voordeel hiervan is dat vrijwel alle verkeersongevallen, dus ook met letselschade, digitaal worden aangeboden aan verzekeraars, waardoor de verwerking sneller kan en men ook sneller tot uitkering kan overgaan, omdat bijvoorbeeld ook experts sneller ingeschakeld kunnen worden.

Een ander opkomend voordeel is dat ook wegbeheerders veel beter inzicht krijgen in de gevaarlijke wegen en kruispunten. Nu worden deze vrijwel niet geregistreerd en de politie wordt ook ontlast met een taak die zij hierin heeft.

Het Verbond van Verzekeraars, de politie en het ICT bedrijf VIA (dat zich met verkeerskundige vraagstukken bezig houdt, hebben het project STAR opgezet. STAR staat voor Smart Trafic Accident Registration. Verzekeraars gebruiken al een app die de basis gaat vormen voor deze app die nu verder ontwikkeld gaat worden.

Als redactie zijn wij benieuwd hoe betrokken partijen de app gaan gebruiken en invullen. Niet zelden zien we dat mensen achteraf een schadeaangifteformulier nog wel eens, na thuiskomst, willen veranderen. Met ondertekening van het huidige schadeaangifteformulier staat in ieder geval de betrokkenheid van een partij vast. Hoe gaat dat straks? Hoeft er niet meer getekend te worden? Ontstaat hierdoor niet veel meer discussie achteraf wat de toedracht echt was van het gebeurde? Geeft iemand eerst toe te hard te hebben gereden, dan kan hij dat bij thuiskomst weer wijzigen, omdat hij bij nader inzien beseft dat het de schuld op hem of haar kan leggen bij een ongeval met bijvoorbeeld letselschade. Deze vragen zijn thans onvoldoende beantwoord om gelijk de loftrompet te luiden. Maar het initiatief is ons inziens een stap in de goede richting van ons verder digitaliserende tijdperk.