Terug naar overzicht
± min

Het totaal aantal verkeersdoden a.g.v. letselschade neemt af; helaas niet onder ouderen!

Van Veilig Verkeer Nederland mochten we cijfers ontvangen die er niet om liegen. Zo blijken zij te hebben berekend dat in het jaar 2012 in totaal 650 mensen als gevolg van in verkeer opgelopen letselschade zijn overleden. Als we dat weer projecteren op het jaar er voor, dan mogen we concluderen dat het 11 letselschade slachtoffers minder zijn die ook zijn overleden als gevolg van het opgelopen letsel.

Wij publiceerden al eerder cijfers over der toename van letselschade slachtoffers onder fietsers in de leeftijdscategorie 60- tot 80-jarigen. Deze cijfers zijn dan weer gebaseerd op gegevens van het CBS; Centraal Bureau voor de Statistiek. Met name oudere fietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Mede veroorzaakt door een verminderd reactievermogen, evenwichtsgevoel en veelal verminderd zicht, komen zij eerder ten val en lopen letselschade op.

Als we ons dan weer even tot de cijfers richten, dan mogen wij opmaken dat het aantal letselschade slachtoffers onder oudere fietsers (in de leeftijd van 60 tot 80 jaar) in het jaar 2012, ten opzichte van het jaar 2011, is toegenomen van 78 naar 96 letselschade slachtoffers die uiteindelijk aan het letsel zijn overleden. Dat de toenemende ouderen een behoorlijke groep zijn in het verkeer die vaak bij ongevallen betrokken zijnis hiermee wel duidelijk. Aan de andere kant voelen ouderen zich ook in toenemende mate onveiliger in het verkeer en op straat.

In een persbericht van VVN (Veilig Verkeer Nederland) valt te lezen dat zij deze groep verkeersdeelnemers ondersteunt met laagdrempelige projecten, zowel gericht op concrete kennis en vaardigheden als op de subjectieve verkeersbelevenis. Alles met het doel om hen zo lang mogelijk veilig en actief aan het verkeer kunnen laten deelnemen. Verkeersvoorlichting is een van onze kernactiviteiten. Daarnaast omvat haar aanbod praktijkgerichte trainingen die zijn afgestemd op de oudere fietser, automobilist en scootmobielgebruiker.

Dit alles om juist zo veel mogelijk ouderen in het verkeer te behoeden voor letselschade!