Terug naar overzicht
± min

(Illegaal) vuurwerk eist tot nu toe elf letsel slachtoffers

Tot nu toe heeft vuurwerk elf letsel slachtoffers gemaakt. Dit aantal is vergelijkbaar met andere jaren. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (nvpc). Slachtoffers lopen vooral letselschade op aan hun handen.

Mogelijk ligt het aantal vuurwerkgewonden hoger, omdat niet alle artsen de incidenten hebben gemeld. Het definitief aantal vuurwerkslachtoffers wordt na de jaarwisseling bekendgemaakt door de NVPC.

Illegaal vuurwerk
Onder de elf vuurwerkletsel gewonden zijn ook slachtoffers die letsel opliepen als gevolg van illegaal vuurwerk, zoals Bengaals vuur, Chinese rollen, mortierbommen, lawinepijlen, strijkers en Cobra’s. Dit vuurwerk is niet gekeurd of getest. Bij het afsteken van deze kleine en vaak onvoorspelbare bommen kan nogal wat letselschade ontstaan. Oorzaken zijn divers. Het vuurwerk gaat niet af volgens de gebruiksaanwijzing, de lont brandt te snel waardoor het te snel ontploft. Vaak met ernstig handletsel of oogletsel tot gevolg. Illegaal vuurwerk kan te veel kruit bevatten. De knal kan hierdoor zo groot zijn dat gehoorletsel optreedt of de kracht van de ontploffing kan zo groot zijn dat lichamelijk letsel ontstaat, vaak aan handen en ogen.

Vuurwerk met de kracht van een handgranaat
Recent liep een 11-jarige jongen letsel op als gevolg van een zogeheten illegale Cobra 62G. Zeer gevaarlijk en instabiel illegaal vuurwerk. Het is de hardste knaller en ontploft met de kracht en het geluid van een handgranaat.Bij Cobra 62G’s brandt het lontje vaak niet helemaal op. Wanneer je het lontje nog eens wilt aansteken, ontploft de Cobra zo snel dat je te laat bent om weg te komen. Ook kan de cobra alsnog ontploffen als het lontje gedoofd lijkt. Met als gevolg zwaar lichamelijk letsel of erger.

Ook voorzichtig zijn met 'betrouwbaar' vuurwerk
Zelfgemaakte vuurwerkbommen zijn in de meeste gevallen de oorzaak van vuurwerk letselschade. Een derde van alle vuurwerkletsels ontstaan hierdoor. Koopt u goedgekeurd consumentenvuurwerk dan heeft u betrouwbaar vuurwerk in handen. Neemt niet weg dat u altijd voorzichtig met vuurwerk moet zijn. Zelfs sterretjes leiden elk jaar weer tot blijvend lichamelijk letsel. Ook bij mensen die toekijken. Mocht dit onverhoopt gebeuren, dan kunt u de schade verhalen op de veroorzaker die onzorgvuldig met het vuurwerk is omgegaan.

Wilt u meer weten over letsel als gevolg van vuurwerk? U kunt kosteloos onze letselschade specialisten raadplegen via het gratis telefoonnummer van onze letselhelpdesk: 0880 - 112 130.