Terug naar overzicht
± min

Oogheelkundig genootschap: in tien jaar tijd 179 blinde ogen door vuurwerk

De afgelopen jaarwisseling hebben 120 mensen oogletsel aan één of beide ogen opgelopen door vuurwerk. De actuele cijfers werden vorige week bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse congres van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. 

Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) registreerde deze jaarwisseling voor de tiende keer het totale aantal oogletsels dat werd veroorzaakt door vuurwerk. Op 23 maart werden tijdens het jaarlijkse congres van deze beroepsvereniging van Nederlandse oogartsen, de cijfers van de afgelopen jaarwisseling bekendgemaakt:

  • 120 mensen hebben oogletsel opgelopen aan één of beide ogen.
  • 40% van alle slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken.
  • In 38% van alle letsels is er sprake van blijvend letsel.
  • 11 mensen zijn blind geworden aan één oog.

Leestip!
Het vuurwerkletsel van afgelopen jaarwisseling in 7 cijfers

Minder letsel dan vorig jaar
Dit jaar hebben minder mensen oogletsel door vuurwerk opgelopen dan voorgaande jaarwisseling. Het lijkt erop dat dit komt door de voortdurende campagne van de oogartsen in samenwerking met een steeds groter wordende groep van organisaties en particulieren. Daarnaast speelden ook de slechte weersomstandigheden tijdens de afgelopen jaarwisseling mee.

Leestip!
Minder vuurwerkslachtoffers dit jaar, maar letsel is opvallend ernstiger

Risico op letsel te groot
De oogartsen zijn ondanks de ‘betere’ cijfers nog steeds van mening dat er een verbod moet komen op het afsteken van vuurwerk door consumenten. In totaal zijn er de afgelopen tien jaar 179 ogen blind geworden door vuurwerk en 74 ogen compleet verwijderd. Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, zegt: “Het leed dat daarmee voor deze mensen zelf, maar ook voor de mensen om hen heen is veroorzaakt, kunnen we nooit meer wegnemen. Vuurwerk in handen van de consument blijft te risicovol.”

Leestip!
Dit jaar meer oogletsel door legaal vuurwerk

Vuurwerkverbod in 2020
In 2009 hebben de Nederlandse oogartsen al een motie aangenomen dat zij het afsteken van vuurwerk door consumenten te onveilig vinden. In 2014 zijn de oogartsen daarnaast gestart met het vuurwerkmanifest. Met dit manifest pleiten zij ervoor dat er uiterlijk in 2020 een verbod op consumentenvoorwerk komt. Het vuurwerkmanifest kan nog steeds ondertekend worden en blijft online staan tot het verbod is doorgevoerd. Op dit moment hebben 1.200 organisaties en 51.500 particulieren het manifest ondertekend.

Leestip!
Landelijk verbod op knalvuurwerk komt steeds dichterbij

Alleen door professionals
Als alternatief geven de oogartsen het advies om openbare vuurwerkshows door de lokale overheden en ondernemers te laten organiseren. Het afsteken van vuurwerk is dan alleen in handen van professionals. “Met grote professionele vuurwerkshops kan iedereen genieten van vuurwerk, op een veilige manier,” aldus het manifest.

Leestip!
Weerstand tegen consumentenvuurwerk groeit

Heeft u oogletsel opgelopen door vuurwerk?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij letselschade door vuurwerk, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer
088-112 130.