Terug naar overzicht
± 0 min

Is er straks minder vuurwerkletsel door vuurwerklessen op school?

Het aantal gevallen van vuurwerkletsel kan worden teruggedrongen door vuurwerklessen op school. Gratis vuurwerklessen hebben een positieve invloed op het vuurwerkgedrag van kinderen. Dit blijkt uit onderzoek op scholen in de regio Gooi en Vechtstreek.

Vuurwerklessen blijken voor een gedragsverandering te zorgen. Kinderen zijn door de lessen op school en de vuurwerkquiz vaker een vuurwerklont gaan gebruiken en vuurwerkbrillen gaan dragen. Daarnaast hebben ze meer kennis gekregen over het veilig afsteken van en kijken naar vuurwerk. In de vuurwerklessen staan vier tips centraal:

  1. Lees de gebruiksaanwijzing.
  2. Draag een veiligheidsbril.
  3. Gebruik een aansteeklont.
  4. Houd afstand.

Meer vuurwerkletsel door legaal vuurwerk
Dat kinderen al vroeg worden voorgelicht over (veilig omgaan) met vuurwerk is belangrijk. Wat veel mensen niet weten is dat nog altijd meer letselschade ontstaat door legaal vuurwerk dan illegaal vuurwerk. Veel kinderen en ook volwassenen denken dat alleen illegaal vuurwerk gevaarlijk is. Volgens VeiligheidNL is dat een misverstand. Het gros van het vuurwerkletsel wordt namelijk nog steeds veroorzaakt door legaal vuurwerk. Tijdens de jaarwisseling van 2015 naar 2016 werden er landelijk 482 slachtoffers in de ziekenhuizen geregistreerd. Onder dit aantal bevonden zich ongeveer 135 kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud.

Goede voorlichting essentieel
Goede voorlichting aan deze jonge doelgroep is dus essentieel. Om die reden hebben diverse partijen, waaronder het ministerie van Infrastructuur en Milieu, VeiligheidNL, de vuurwerkbranche en de Brandweer, het lespakket Vier Vuurwerk Veilig ontwikkeld. Scholen krijgen het pakket sinds 25 november dit jaar gratis aangeboden via het online platform www.4vuurwerkveilig.nl. De website biedt nog meer informatie voor docenten, ouders én kinderen over hoe je veilig met vuurwerk omgaat. Ook verzorgt de brandweer vuurwerkvoorlichting op verschillende basisscholen door het land.

Of de vuurwerklessen daadwerkelijk effect hebben gehad op het aantal jonge slachtoffers met vuurwerkletsel, zullen we pas echt weten op 1 januari 2017.

Bron: Veiligheid.nl

Gratis hulp en advies bij vuurwerkletsel
Wij beantwoorden graag uw vragen over ongevallen met letselschade door vuurwerk. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.