Terug naar overzicht
± min

Jaarlijks bijna tienduizend ruiters met ernstige letselschade in ziekenhuis

Jaarlijks belanden bijna tienduizend ruiters met letselschade op de Spoedeisende Hulp na een ongeval bij het paardrijden. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De resultaten zijn recent gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. https://www.ntvg.nl/artikelen/preventie-van-letsels-de-paardensport

Ieder jaar moeten in Nederland 9.900 ruiters naar het ziekenhuis na een val, beknelling of ander ongeval tijdens het paardrijden. Van die 9.900 ruiters wordt 17 procent daadwerkelijk opgenomen. In 40 procent van die ziekenhuisopnamen gaat het om kinderen tussen de 10 en 19 jaar.

Ernstig schedelhersenletsel
Hoewel het aantal letselgevallen in de ruitersport niet groter is dan in andere sporten, is het letsel dat een ruiter oploopt wel ernstiger. Hierdoor moeten ruiters vaker en langer in het ziekenhuis blijven (17 procent) dan andere sporters die letsel oplopen (6 procent van de patiënten met sportletsel verblijft in het ziekenhuis). Valt hier iets tegen te doen? De onderzoekers geven aan dat beschermende kleding bij het paardrijden helpt. Hoewel een cap bij de meeste maneges verplicht is, lopen jaarlijks nog altijd zo’n 70 ruiters ernstig schedelhersenletsel op. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor hoofdletsel, omdat bij kinderen het hoofd in verhouding tot de rest van hun lichaam groter is, waardoor zij bij een val vaker op hun hoofd terechtkomen.

Letsel aan romp, heupen, benen en voeten
De meeste letsels in de paardensport zijn letsels aan de romp en de heupen, benen en Bijvoorbeeld letsel aan de wervelkolom of onderrug. Het dragen van bodyprotectors verminderen de risico’s op ernstig letsel; hoewel de protectors torsoletsel (nog) niet altijd kunnen voorkomen, beschermen ze in veel gevallen wel. Ook op het gebied van schoeisel en stijgbeugels is nog veel te winnen, daar is in Nederland bijna geen aandacht voor. Letsel van de voet is meestal het gevolg van een beklemming in de stijgbeugel. Veiligheidsstijgbeugels en goede schoenen/laarzen zijn daarom essentieel. Er zijn stijgbeugels die helpen voorkomen dat de ruiter vast komt te zitten. Bij schoeisel is de hakhoogte van belang. Daarnaast kan valtraining de ruiters helpen om beter (zachter) te landen.

Bron: NTVG