Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Wel of geen (blijvend) letsel per ziekenhuis verschillend

In het ene ziekenhuis is de kans op (blijvend of zelfs nieuw) letsel groter dan in het andere ziekenhuis. In sommige ziekenhuizen loop je 8 keer zoveel kans op een heroperatie als in andere. Ook de kans op letsel verschilt opvallend: bij goed presterende ziekenhuizen komen wondinfecties bijvoorbeeld tien keer minder vaak voor. Dit blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ.

VGZ onderzocht de kwaliteit van een van de meest voorkomende operaties in Nederland: de heupvervanging als gevolg van artrose. Deze operatie wordt 26.000 keer per jaar gedaan.
 De zorgverzekeraar onderzocht de patiënt ervaring, complicaties na zes weken, het aantal heroperaties binnen twee jaar na de heupvervanging en het aantal behandelingen bij de fysiotherapeut na de heupvervanging.

Minder kans op letsel

Het onderzoek toont aan dat de kwaliteit van de behandeling beter wordt als een zorgaanbieder meer heupvervangingen (wegens artrose) verricht. Want hoe meer ervaring en routine, hoe kleiner de kans op letsel. Voor patiënten maken kwaliteitsverschillen vaak heel veel uit. Niemand zit te wachten op meer medicatie of behandelingen bij een fysiotherapeut, of een hersteloperatie na letsel, zoals een wondinfectie.

Heeft u behoefte aan meer informatie van patiënten en wilt u weten bij welke zorgaanbieder u de beste behandeling krijgt? Vergelijk en kies hier.