Terug naar overzicht
± min

Letsel risico door hackers.

Dat computers gehackt kunnen worden is een risico dat al langer bekend is en waartegen men al het mogelijke doet om dat te voorkomen. Thans moet de auto industrie zich ook hiertegen gaan wapenen. De moderne auto is tegenwoordig voorzien van diverse (mini) computers en bij wijze van proef hebben een tweetal ICT experts in Las Vegas gedemonstreerd om een Toyota Prius volledig over te nemen. Zo blijkt het mogelijk te zijn om de remmen van het voertuig op afstand buiten werking te zetten of een auto die bijvoorbeeld 100 kilometer rijdt, wijs te maken dat het inparkeert met de parkeer assistent en kan er daardoor plotseling een ruk aan het stuur gegeven worden, met alle gevolgen van dien. Iets minder desastreus kan bijvoorbeeld ook de claxon voor onbepaalde tijd in werking worden gezet.

Op dit moment is het nog zo dat de hack alleen kan plaatsvinden met behulp van een "schroevendraaier", maar straks als de auto's in verbinding staan met het internet, dan is de kans op hack acties griezelig groot.

De Amerikaanse overheid heeft inmiddels een onderzoek ingesteld om uiteindelijk het risico op hackers in te dammen, aldus The New York Times.

Bron: The New York Times

Foto: Nationale beeldbank