Terug naar overzicht
± min

Letselschade bij overwegen wordt aangepakt!

Anders dan de kop doet vermoeden, is het niet de overweg zelf welke oorzaak is van de ernstige letselschade dat met name veel jongeren oplopen bij een spoorwegovergang, maar het gedrag van de jongeren zelf. Het lijkt ook wel dat veel waaghalsen steeds jonger worden. Het lijkt sommigen een kick te geven om nog net even voor een snel passerende trein over te steken!

Spoorwegbeheerder ProRail heeft onderzocht wat zij in actieve zin hiertegen kon ondernemen. Zodoende heeft zij besloten om een rapper in te huren om zo scholieren in Amersfoort voor gevaarlijk gedrag bij overwegen te waarschuwen.

Alleen al in 2012 zijn er 23 aanrijdingen op overwegen geweest en vielen 2 zwaargewonden en 7 dodelijke slachtoffers. In 2011 waren er 42 aanrijdingen en 9 dodelijke slachtoffers, in 2010 waren er 32 aanrijdingen en 8 slachtoffers. Prorail geeft in een reactie aan dat jonge mensen vaak grote en onverantwoorde risico’s nemen bij overwegen. Om zoveel mogelijk jongeren bewust te maken van de gevaren bij overwegen schrijft ProRail dit jaar een prijsvraag uit in de vorm van een rap.  De jongeren/pubers moeten met de campagnezin “Wil je blijven leven, wacht dan even” een refrein maken. Verder gaan BOA’s extra handhaven. Voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft ProRail lespakketten ontwikkeld en geeft de spoorbeheerder gastlessen op scholen. Maar wat de jongeren nu kunnen winnen is ons (red.) wel een raadsel gebleven!

Veel jongeren bekeken al dit informatiefilmpje: