Terug naar overzicht
± min

Letselschade door omvallende tv’s treft vooral kinderen

In een tijdsbestek van twee jaar (2008-2010) liepen bijna twintigduizend kinderen (ernstige) letselschade op als gevolg van omvallende tv-toestellen in huis, zo blijkt uit 29 studies. Volgens wetenschappers gaat dit aantal de komende jaren alleen maar groeien, aangezien televisies steeds groter, maar niet stabieler worden.

Kleine kinderen

Vooral kleine kinderen lopen risico. Canadezen hebben berekend dat een 36-inch plasma televisie die van één meter hoogte naar beneden valt voor een peuterhoofd hetzelfde is als een val van tien verdiepingen. Ongelukken ontstaan tijdens speelpartijtjes, waarbij een kind bijvoorbeeld in het tv-meubel klimt om het speelgoed dat erop ligt te pakken. Ook tijdens verhuizingen is er risico op letselschade door ongelukken met televisies.

Simpele voorlichtingscampagne

Gjalt-Jorn Peters, docent gedragsverandering aan de Open Universiteit noemt de studie overtuigend. Peters stelt in De Volkskrant dat het belangrijk is dat wetenschappers direct met adviezen komen. Met een simpele voorlichtingscampagne, waarin je uitlegt wat de gevaren zijn en hoe je die kunt verhelpen, is er waarschijnlijk al veel te winnen, zo zegt hij tegen De Volkskrant.

Het probleem lijkt in Nederland nog mee te vallen. Volgens cijfers van veiligheidNL vinden jaarlijks ruim honderd ongevallen met letselschade plaats door vallende televisies. Meestal gaat het daarbij niet om omvallende tv's, maar om voet- of teenletsel door een verhuisincident.

5 x minder kans op letselschade

De onderzoekers doen een aantal aanbevelingen om de kans op letselschade bij kinderen drastisch te verminderen:

  1. Hang uw tv aan de muur of zet hem op een laag, stevig meubel (dus geen commode
  2. Leg geen speelgoed op de tv
  3. Spreek met uw (klein)kind een ‘speelvrije’ zone rond de tv af
  4. Plaats uw tv niet dichtbij de rand van een oppervlak
  5. Schuif de tv die op de kast staat verder naar achteren
  6. Oproep aan fabrikanten: Maak stabielere tv's
  7. Oproep aan wetgevers: maak de veiligheidsvoorschriften strenger