Terug naar overzicht
± min

Letselschade illegaal vuurwerk vergelijkbaar met oorlogstrauma

Artsen zien steeds ernstiger verwondingen die zijn ontstaan door het onverwacht exploderen van illegaal vuurwerk. Letselschade als gevolg van die knallen blijkt vergelijkbaar met een oorlogstrauma. Zeker kinderen moeten op de Spoedeisende Hulp dan ook als oorlogsslachtoffer worden behandeld.

Dat schreven chirurgen van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam onlangs in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. De artsen beschrijven de behandeling van een jongetje van zeven jaar dat op straat illegaal vuurwerk vond, dat in zijn hand ontplofte. Het kind miste daardoor niet alleen zijn halve hand, maar bleek ook een darmperforatie te hebben die van buitenaf niet zichtbaar was. Een darmperforatie is dodelijk als die niet snel wordt behandeld.

Inwendige letselschade

Volgens de chirurgen is modern illegaal vuurwerk zo zwaar dat een ontploffing voor een schokgolf zorgt. Zo'n schokgolf kan letselschade veroorzaken aan organen in het lichaam. Juist bij kinderen is letselschade moeilijk vast te stellen, maar een goede aanwijzing is in veel gevallen een schaafwond of ander wondje op de buik. In zo'n 40 procent van de gevallen hebben vuurwerkslachtoffers met zo'n buikwond ook inwendige letselschade, aldus de artsen. Extra alertheid is daarom geboden.

Vorig jaar moesten 62 vuurwerkslachtoffers geopereerd worden. Van hen was ruim de helft jonger dan zeventien jaar. Zeven kinderen waren niet alleen zwaargewond aan hun handen, maar hadden ook inwendige letselschade.