Terug naar overzicht
± 3 min

Letselschade na een cosmetische IPL-behandeling

Het klinkt ideaal: nooit meer scheren, waxen, epileren of harsen. Een IPL-behandeling kan uitkomst bieden om van ongewenst lichaamshaar af te komen. De behandeling wordt in veel Nederlandse schoonheidssalons uitgevoerd. Echter, zo’n behandeling kan ook helemaal verkeerd uitpakken. Er ontstaan ineens extreem rode plekken, brandwonden of donkere- of juist lichte pigmentvlekken. Het herstel kan maanden in beslag nemen, of er kunnen zelfs blijvende littekens achterblijven op het lichaam of in het gezicht. Kunt u in deze situatie de cosmetisch behandelaar aansprakelijk stellen voor de opgelopen letselschade?

Wat is een IPL-behandeling?

IPL staat voor Intense Pulsed Light; een behandeling waarbij de haarzakjes worden vernietigd met behulp van licht dat in het pigment van het haar en haarzakje wordt omgezet in warmte. Het lichtspectrum is groter dan alleen de oppervlakte van het haarzakje, waardoor ook de huid zelf wordt beïnvloed. Wij zien regelmatig casussen voorbijkomen van slachtoffers waarbij een IPL-behandeling is misgegaan. Slachtoffers kampen na een mislukte behandeling vaak met pijnlijke brandwonden wat vooral gepaard gaat met onzekerheid en de angst voor blijvende littekens. In sommige gevallen kan de opgelopen schade worden verhaald.

Vergoeding claimen na letselschade na een cosmetische behandeling

De schade valt te verhalen op de cosmetisch behandelaar, als de behandeling niet met goed en zorgvuldig vakmanschap is uitgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de behandelaar u niet van tevoren wijst op de eventuele risico’s van de behandeling (informed consent) of als de behandelaar niet eerst, zoals gebruikelijk, de lichttherapie test op een klein (niet zichtbaar) deel van de huid. Op basis hiervan kan er worden beslist of het apparaat anders ingesteld moet worden. Het instellen van de hoogte is afhankelijk van de haar- en huidskleur die u heeft.

Ook als er sprake is van slechte kwaliteit apparatuur of een verkeerde instelling van de apparatuur waardoor de haartjes teveel worden verwarmd, kan een cosmetisch behandelaar hier aansprakelijk voor worden gehouden. U bent uiteindelijk van plan een IPL-behandeling te ondergaan om een mooie, gladde huid te krijgen. Mocht u als gevolg van zo’n behandeling huidschade hebben opgelopen, dan is de cosmetisch behandelaar toerekenbaar tekort geschoten en moet de schade vergoed worden door diens verzekeraar.

Heeft u letsel opgelopen als gevolg van een IPL-behandeling? Neem dan contact met ons op voor vrijblijvend advies via het onderstaand contactformulier.