Terug naar overzicht
± min

Letselschade vaker verhaald via Slachtofferhulp

Slachtofferhulp Nederland heeft afgelopen jaar 20% meer slachtoffers vervolghulp geboden dan in 2012. Slachtoffers maakten in 2013 vooral meer gebruik van de praktische en emotionele ondersteuning en ook van het verhalen van letselschade.

Slachtofferhulp Nederland verleent naast praktische en emotionele ondersteuning ook juridische hulp. In 2013 hielp de organisatie 19.286 slachtoffers of nabestaanden bij het verhalen van letselschade, dat is een stijging van 7% ten opzichte van 2013. Bij het opstellen van de schriftelijke slachtofferverklaring of het voorbereiden op het spreekrecht zijn het afgelopen jaar 4.551 letselschade slachtoffers of nabestaanden geholpen. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van 2012. Minder slachtoffers hadden in 2013 behoefte aan informatie of begeleiding bij het strafproces. Het aantal slachtoffers dat geïnformeerd werd over het strafproces daalde met 9% naar 6.875 letselschade slachtoffers en nabestaanden.

Emotionele en praktische ondersteuning
In 2013 maakten 63.066 slachtoffers, nabestaanden, getuigen en betrokkenen gebruik van de emotionele en praktische ondersteuning van Slachtofferhulp. Dat is 9% meer dan in 2012. De praktische ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit het invullen van verzekeringsformulieren, het schrijven van brieven of het meegaan naar de politie, arts of advocaat. De emotionele ondersteuning bestaat uit het luisteren en meedenken met het letselschade slachtoffer, maar ook het adviseren van ouders en leerkrachten over het omgaan met kinderen na een ingrijpende gebeurtenis