Terug naar overzicht
± min

Maagzuurremmers op jonge leeftijd veroorzaken (mogelijk) botbreuken bij kinderen

Maagzuurremmers op jonge leeftijd lijken minder onschuldig dan gedacht. Wetenschappers ontdekten dat kinderen die in het eerste levensjaar maagzuurremmers kregen mogelijk meer kans hebben op botbreuken, later in de kindertijd.

Maagzuurremmers die voor volwassenen gemakkelijk te verkrijgen zijn lijken onschuldig, maar uit onderzoek onder 874.447 gezonde kinderen, geboren binnen het Military Healthcare System (MHS) (b)lijkt dat deze medicatie niet veilig is voor kinderen.
Onderzoekers analyseerden de dossiers van kinderen die minstens twee jaar lang enige vorm van behandeling of verzorging kregen tussen 2001 en 2013. Tien procent van deze kinderen had in het eerste levensjaar maagzuurremmers gekregen.

Grootste risico voor kinderen onder de zes maanden 
Het gaat om de maagzuurremmers: histamine 2- receptorantagonisten (H2-blokkers) zoals Zantac en famotidine als Pepcid en de protonpompremmers omeprazol (Prilosec) en pantoprazol (Protonix). Een protonpompremmer remt de werking van de protonpomp, die verantwoordelijk is voor het afgeven van maagzuur aan de maag.

De onderzoekers zagen dat:

  • Kinderen die protonpomremmers gebruiken, 22 procent meer kans hebben op een botbreuk.
  • Kinderen die zowel de protonpomremmers als H2-blokkers gebruiken 31 procent meer kans zouden hebben op een botbreuk.
  • De inname van alleen H2-blokkers geen effect had op botbreuken.
  • Het aantal botbreuken toenam naarmate kinderen een langere periode de maagzuurremmers slikten.
  • Hoe jonger een kind was dat begon met medicatie, hoe groter het risico op botbreuken.
  • Kinderen die jonger dan zes maanden oud waren liepen het grootste risico.
  • Kinderen die na twee jaar maagzuurremmers kregen voorgeschreven geen groter risico hadden dan kinderen die tot een leeftijd van vijf jaar oud geen maagzuurremmers hadden geslikt.

Mogen maagzuurremmers nu niet meer worden voorgeschreven voor hele jonge kinderen?
Wetenschappers adviseren deze medicatie alleen voor te schrijven als de symptomen van maagzuur zeer ernstig zijn. Denk aan refluxziekte. 40 tot 65 procent van de kinderen krijgt met de refluxziekte te maken. Bij reflux stroomt er maaginhoud met onder andere maagzuur naar de slokdarm terug. Dit kan ontstaan doordat de afsluiting niet goed functioneert. Het veroorzaakt een branderig gevoel boven in de buik, ook wel brandend maagzuur genoemd. Bij baby’s komt reflux vrij vaak voor doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag soms nog niet helemaal ontwikkeld is. Vaak beginnen de eerste symptomen wanneer het kind twee tot drie weken oud is. Wanneer het kind tussen de vier en vijf maanden oud is, zijn de symptomen het hevigst. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen dan ook de de klachten . Is het gebruik van maagzuurremmers noodzakelijk, dan adviseren de onderzoekers deze zo kort mogelijk te gebruiken.

Bron: NU.nl

Gratis hulp en advies
Heeft u onverhoopt (medische) letselschade als gevolg van bijvoorbeeld een verkeerde diagnose, medicatie, behandeling of operatie opgelopen? En wilt u de zorgverlener aansprakelijk stellen voor de schade? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0800 – 0112 (GRATIS). Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.