Terug naar overzicht
± min

Medische Schadeclaims onafhankelijk beoordeeld!?

Er moet een nieuw kennisinstituut komen dat bemiddelt bij schadeclaims na medische missers. Zou het weer geen horen-zien-en zwijgen worden? Daarvoor heeft hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate woensdag gepleit. Hij heeft woensdag zijn eerste rede gehouden na zijn benoeming tot hoogleraar gezondheidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Per jaar krijgen lopen 37.000 patiënten in ziekenhuizen medische schade op die mogelijk voorkomen had kunnen worden. Daardoor overlijden ongeveer 1900 mensen. De medische fouten leiden per jaar tot ongeveer 2500 tot drieduizend schadeclaims. Iets minder dan de helft daarvan, duizend tot 1200 gevallen, wordt gehonoreerd.

Legemaate gaat ervan uit dat het om het topje van de ijsberg gaat. Veel meer mensen zouden volgens hem in aanmerking kunnen komen voor financiële vergoedingen. Maar veel gedupeerden weten simpelweg niet dat ze een claim kunnen indienen, of ze weten niet hoe ze zo'n procedure moeten aanpakken. Als ze een schadeclaim indienen, leidt dat vaak tot jarenlange, harde juridische gevechten. „De patiënten of hun familieleden lopen daarbij vaak emotionele schade op”, zegt de hoogleraar.

Een van de grote nadelen van zo'n strijd is volgens hem dat de relatie tussen arts en patiënt in gevaar komt. „De verhoudingen zijn dan zo verstoord dat er geen vertrouwen meer is. Ziekenhuizen en artsen moeten dat niet willen.”

Er liggen voorstellen om schadeclaims tot 25.000 euro door een onafhankelijke geschillencommissie te laten afhandelen. Maar Legemaate vindt dat er voor de claims boven de 25.000 euro ook een oplossing moet komen. Een kennisinstituut dat inhoudelijk en onafhankelijk adviseert zou naar zijn mening een mogelijkheid zijn. „Het voordeel is dat kansloze claims snel kunnen worden afgehandeld. Patiënten weten dan snel waar ze aan toe zijn. Mensen met een gerechtvaardigde claim komen bovendien veel sterker te staan. Zij weten zich gesteund door het instituut.”

Tot nu toe worden medische claims afgehandeld door de aansprakelijksverzekeraar van artsen die volgens Legemaate minder onafhankelijk is.

Volgens de hoogleraar is de afgelopen jaren al veel verbeterd in de manier waarop ziekenhuizen, artsen en hun verzekeraars fouten en schadeclaims afhandelen. „Maar er moet nog meer gebeuren. Uiteindelijk hebben alle partijen daar belang bij.”