Terug naar overzicht
± min

Meer kans op hersenletsel door te lange werkdagen

Mensen die lange werkdagen maken, drinken gemiddeld meer alcohol in hun vrije tijd, blijkt uit een uitgebreide analyse in The Britisch Medical Journal. Hierdoor stijgt hun kans op niet aangeboren hersenletsel als gevolg van een beroerte.

Uit de analyse* blijkt dat mensen die 49 tot 54 uur per week werken 13 procent vaker risicovol drinkgedrag vertonen. Mensen (in alle sociaal-economische lagen) die weken van meer dan 48 uur maken, zijn eerder geneigd om meer te drinken. Vrouwen lopen risico met dertien glazen alcohol per week, bij mannen gaat het om 21 glazen. De lange werkdagen zorgen voor stress, depressies en slaaptekorten. Die symptomen proberen zij te onderdrukken met alcohol. Gevaarlijk, want overmatig alcoholgebruik kan leiden tot Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) als gevolg van een beroerte.

TIPS OM EEN BEROERTE TE VOORKOMEN
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 24.000 mensen getroffen door een beroerte. Beroerte is (na hartziekten en kanker) de derde doodsoorzaak in ons land en de belangrijkste oorzaak van blijvend lichamelijk en geestelijk letsel. Een beroerte moet u dus altijd zien te voorkomen. 4 tips:

#1 Eet gezond en gevarieerd
Eet veel groenten en fruit, voldoende volkoren en wees matig met vet en zout. Met overgewicht heeft u twee keer meer kans op een beroerte met kans op blijvend hersenletsel.

#2 Rook niet en drink alcohol met mate
Roken en veel alcohol drinken verdubbelt het risico op een beroerte. Roken bevordert klontvorming en tast de bloedvaten aan.

#3 Beweeg voldoende
In de zittende maatschappij, vergeten we vaak voldoende te bewegen. Zorg dat bewegen een vast onderdeel wordt in uw dagelijkse bezigheden. Pak eens een keer meer de fiets, maak een extra wandeling of neem van tijd tot tijd de trap in plaats van de lift. Fiets of loop minimaal 20 minuten per dag.

#4 Laat minstens één maal per jaar uw bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker en hart controleren (zeker als u 50+ bent).
Heeft u last van een hoge bloeddruk, hartproblemen, diabetes, hoog cholesterol gehalte of overgewicht? Laat u dan vaker controleren en bespreek met de huisarts hoe u erger kunt voorkomen.

*Wetenschappers analyseerden 61 studies naar drankgebruik uit 14 landen (Nederland, Verenigde Staten, Duitsland en Australië). 330.000 mensen werden over een langere periode gevolgd.

Bent u onverhoopt getroffen door een beroerte als gevolg van langdurig veel te hard werken? Dan kunt u mogelijk de werkgever aansprakelijk stellen voor de schade. Vraag vrijblijvend advies via onze LetselHelpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).