Terug naar overzicht
± 0 min

Met kids naar het water? Zo voorkomt u letsel of verdrinking

Het is zomer (officieel) en bijna zomervakantie, dus tijd om weer massaal naar het zwembad of een fijn strand te gaan. Gaat u met jonge kinderen? Let dan extra goed op. Gevaar voor letsel of verdrinking ligt op de loer!

Vakantiedrukte en kinderen zijn een risicovolle combinatie. Gaat u naar zee, een meer of een zwembad met jonge kinderen? Houd hen dan goed in de gaten. Verdrinking is nameljk de eerste doodsoorzaak bij kinderen onder de 5 jaar. Een kind dat verdrinkt doet dat stilletjes, onopvallend, meestal zonder geluid. Zijn of haar hoofd gaat onder, de handjes proberen het wateroppervlak te pakken. Verdrinken duurt voor een volwassene tussen de 20 en 30 seconden, voor kinderen veel minder lang. Om verdrinkinng en zwemongelukken te voorkomen is goed opletten het belangrijkst. Ook als kinderen in het bezit zijn van een zwemdiploma, liggen gevaren op de loer. 5 tips om letselschade of (bijna) verdrinking (secondary drowning) te vookomen:

1. Kind zonder zwemdiploma? Laat hem/haar niet zonder zwembandjes het water in gaan
Zorg dat (uw) kind zwembandjes draagt en omhoudt. Andere drijfmiddelen zijn vaak minder geschikt en onveilig. Meer informatie over zwembandjes en andere zwemhulpmiddelen? Kijk op: op veilgheid.nl, de website van consument en veiligheid. Let op met welke zwembandjes u aanschaft. De kwaliteit verschilt nogal getuige ook weer de recente terugroepactie van Het Kruidvat. De winkelketen waarschuwde deze week dat de Playing Kids zwemvleugels die het heeft verkocht, niet aan de veiligheidseisen voldoen. De naden van de zwemvleugels zijn niet sterk genoeg, waardoor het risico bestaat dat ze scheuren. In dat geval ontstaat gevaar van verdrinking. De zwemvleugels werden vanaf 16 mei verkocht in alle Kruidvatwinkels en online. Wie ze heeft gekocht, kan ze terugbrengen naar de winkel en krijgt dan zijn geld terug

2. Verlies (jonge) kinderen geen moment uit het oog
Houd kleine kinderen weg bij (diep) water. Wist u dat een klein kind ook al in een ligbad, een toilet en zelfs in een volle emmer kan verdrinken? Een verdrinking kan plaatsvinden binnen enkele seconden en zonder geluid. Even een what’s app-bericht sturen, een tijdschrift lezen of een kopje koffie drinken kan al voldoende zijn.

3. Draag de verantwoordelijkheid voor een jong kind niet over aan een oudere broer of zus
Kinderen kunnen pas op latere leeftijd de gevaren inzien. Laat het toezicht aan een volwassenen over. Moet u veel kinderen tegelijk in de gaten houden? Zorg dat u met meer volwassen toezichthouders bent.

4. Laat kind bij voorkeur niet alleen het A-diploma halen, maar liefst het volledige Zwem-ABC.
De zelfredzaamheid en een grote mate van zwemvaardigheid wordt vooral bij het C-diploma geoefend. Maar let op: houd ook toezicht over kinderen met zwemdiploma’s. Door kramp, hard vallen, onderwater blackout of sterke stroming kunnen zij letsel oplopen en/of verdrinken.

5. Bijna verdrinking? Schakel altijd een arts in in verband met secondary drowning
Lijkt/is er geen sprake van verdrinking, maar heeft een kind tijdens het zwemmen veel vocht in de longen gekregen? Wees dan extra alert. Door vocht in de longen kan namelijk uren later alsnog verdrinking plaatsvinden. Dit wordt ook wel secondary drowning genoemd. Het overkwam een 10-jarige jongen in South Carolina in 2008. Hij was met zijn ouders naar het zwembad geweest en had door een ongelukkig toeval water in zijn longen gekregen. Hij was even benauwd, maar niet in gevaar geweest. Een uur later gingen ze naar huis. De jongen was zo moe dat hij alleen nog maar naar bed wilde. Hij werd nooit meer wakker. Na onderzoek bleek dat de tiener letsel had opgelopen als gevolg van secondary drowing. Hierbij verdrinkt iemand bijna, maar overleeft hij op het nippertje. Na een paar uur krijgt hij echter toch nog (ademhalings)problemen. Wanneer je niets doet, leidt het onherroepelijk tot de dood, want het slachtoffer stikt in zijn eigen longvocht. Snelle hulp in een gespecialiseerd ziekenhuis is noodzakelijk. Het slachtoffer moet worden beademd met overdruk om de longblaasjes met luchtdruk open te houden. Is er geen ‘echt’ ongeluk aan vooraf gegaan en komen er geen hulpdiensten aan te pas? Goed om dan te weten dat u deze signalen in de gaten moet houden. Het kind:

>verandert plotseling in gedrag
>is extreem moe
>heeft moeite met ademhalen

Vertoont het kind één van bovenstaande signalen, raadpleeg dan alsnog een arts of ga naar  een gespecialiseerd ziekenhuis.

Heeft u vragen?
Over letselschade, bijna verdrinking en/of aansprakelijkheid van zwembad en/of toezichthouders bij recreatieplassen? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).