Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Minder letsel werknemers Ford door nieuw productieproces

Nieuwe ergonomische technologieën hebben ervoor gezorgd dat letsel van productiewerknemers van Ford in de VS sinds 2003 met 70 procent is afgenomen.

Ergonomen spelen een belangrijke rol bij het ​​terugdringen van letsels bij werknemers door het verzamelen van gegevens om de fysische effecten van assemblagewerkzaamheden te voorspellen. Bij ‘nieuwe ergonomische technologieën’ kun je denken aan virtuele productie van een nieuwe auto. Elke (letsel gevoelige) beweging die de productiemedewerker maakt, wordt bestudeerd. Met behulp van een data-gedreven proces zijn speciale apparaten die de te assembleren voertuigen draaien en op de ideale werkhoogte brengen ontwikkeld voor de assemblagemedewerker. Ook werkstations zijn herontworpen zodat de kans op letsel afneemt.

Afname letsel
Twee a drie jaar voordat een nieuw voertuig wordt geïntroduceerd, simuleert Ford het montageproces met behulp van menselijke én virtuele proefpersonen. Hiermee wordt de fysieke arbeid (en de kans op letsel) die nodig is om een voertuig te bouwen beoordeeld. De verzamelde gegevens worden gebruikt om technische oplossingen te bedenken om taken op de werkvloer minder vermoeiend en belastend (spierkracht, zwakte en lichaamsonbalans) te maken. De kans op spanning en letsel is door de technische oplossingen afgenomen.

Gegevens verzamelen
Ford maakt gebruik van drie belangrijke technologieën om gegevens te verzamelen: scannen van lichaamshouding en -beweging, 3D-printen en virtuele realiteit. Bij 3D-printing wordt de handspeling bepaald in die gevallen waarin de virtuele simulatie onduidelijk resultaat oplevert. Werknemers met verschillende maten hand maken gebruik van het 3D ​​geprinte model om te testen hoe groot (of klein) de ruimte zal zijn in het voertuig voor montagewerk. Naast Ford maakt ook BMW gebruik van 3D-printing voor haar medewerkers.

Bron: vraag en aanbod.nl  en eyemerge.nl