Terug naar overzicht
± min

Minder letselschade aan ogen bij kinderen door veiligheidsbril en voorlichting

Kinderen hebben dit jaar minder oogletsel opgelopen door vuurwerk. De daling komt door goede voorlichting op scholen en door gebruik van een vuurwerkbril. Dat meldt Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam. 

De letselschades werden veroorzaakt door te vroeg ontploft siervuurwerk of vuurwerk dat door de sterke wind afboog. 50 procent was omstander en is geraakt door rondvliegend vuurwerk.

Minder kinderen met ernstig letsel

Opmerkelijk was dat dit jaar wederom minder kinderen met ernstig letsel werden binnengebracht. Dat had volgens Tjeerd de Faber, oogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam en vuurwerkwoordvoerder van Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), te maken met de Nationale Campagne Vuurwerkbril die op alle basisscholen werd gelanceerd. De oogartsen, de overheid en de vuurwerkbranche sloegen de handen ineen om de boodschap dat niet alleen de afstekers van vuurwerk op 31 december een bril moeten dragen, maar ook kijkers (veel kinderen), omdat die laatste groep elk jaar het grootste aantal slachtoffers brengt.

8 blinde ogen

Oogartsen in het Rotterdamse Oogziekenhuis hadden het op nieuwjaarsdag druk met het hechten van gescheurde ogen en kruitresten uit ogen halen. De cijfers zijn vergelijkbaar met andere jaren. In totaal raakten veertien mensen aan een oog blind en werden negentig oogletsels geconstateerd. In één geval moest een oog worden verwijderd. Eenderde van deze letsels is dusdanig ernstig dat zij blijvend zullen zijn: dit betekent verminderd zicht dan wel ogen die uiteindelijk blind zullen worden.

Landelijk gezien is er inmiddels sprake van 46 patiënten waarvan 8 blinde ogen (één oog is reeds verwijderd). Aangezien gedurende de eerste dagen van het nieuwe jaar nog vele slachtoffers uit het gehele land binnenkomen, loopt het aantal slachtoffers zeker nog verder op.
 Faber kan het niet vaak genoeg benadrukken: “De situatie in Nederland tijdens Oud & Nieuw lijkt meer op oorlogsoogheelkunde dan normale oogheelkunde. Twee jaarwisselingen in Nederland staan gelijk aan het totale aantal beschadigde ogen bij alle soldaten uit de Verenigde Staten die 3,5 jaar in Irak en Afghanistan hebben gevochten.

Vorige jaarwisseling 23 blinde ogen

Tijdens deze jaarwisseling registreren oogartsen voor de zesde maal het aantal en de ernst van oogletsels veroorzaakt door zelf afgestoken vuurwerk (consumentenvuurwerk). Dit op initiatief van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG). Tijdens de vorige jaarwisseling zijn 23 ogen volledig blind geworden, dat is  één blind oog per 1,4 uur tijdens de gedoogtijd van het afsteken van vuurwerk. 50 procent van de slachtoffers is omstander, 50 procent werd getroffen door zelf afgestoken vuurwerk. Gezien deze cijfers en het huidige aantal slachtoffers zijn zowel Het Oogziekenhuis Rotterdam als het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap nog steeds voor een verbod op consumentenvuurwerk en voor het organiseren van professionele vuurwerkshows.