Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Ook minder letsel bij patiënten met kanker als zij stoppen met roken

Maak tabak drie keer zo duur, verminder de beschikbaarheid en help de roker met stoppen. Dat levert directe gezondheidswinst op, ofwel: minder letsel bij rokers. 

Stoppen met roken leidt direct tot minder letselschade, stellen longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker die landelijk bekend zijn van hun strijd tegen de tabaksindustrie. “Het aantal hartinfarcten en vroeggeboortes neemt af. Ook als mensen al ziek zijn. De longartsen vinden het onzin dat roken nog steeds gezien wordt als vrije keus. “Roken is een verslaving, waar je moeilijk vanaf komt. Daarom moeten we verslaafden niet stigmatiseren, maar helpen met stoppen. Maar oncologen vinden het soms een ‘soort van zielig’ om dat aan te kaarten,” zegt Wanda de Kanter. “Dan heeft iemand al kanker en moet hij ook nog stoppen met roken, zeggen ze dan. Maar het ís niet zielig stellen de artsen. Integendeel, niet stoppen zorgt juist voor meer kans op letsel. Chemotherapie werkt minder goed, heeft meer bijwerkingen als je blijft roken én je lange termijnprognose is veel slechter. Dus als je één ding kunt doen, is het proberen dat iedereen een kans krijgt om te stoppen en daarmee letselschade zoveel mogelijk te beperken.”

Prijs, prijs, prijs
De belangrijkste manier om roken te ontmoedigen, is iets doen met de prijs, stellen De Kanter en Dekker. “Prijs, prijs, prijs. Maak tabak drie keer zo duur en verminder de beschikbaarheid. En help ondertussen de roker met stoppen. Bij Isala gebeurt dat in de Stoppen met roken polikliniek door persoonlijke coaching of groepsbegeleiding via het Stoppen met Roken programma. Dokters vinden het vaak lastig om er tegen hun patiënten over te beginnen en als ze het al doen is het vaak: ‘U móet stoppen met roken, u moet dit, u moet.’ Zo deden wij het eerder ook, zegt De Kanter. “Maar het roept veel weerstand op.” Inmiddels hebben ze een manier gevonden die wel werkt. “We vragen onze patiënten nu altijd of we het een keertje over het roken mogen hebben. Meestal mag dat en dan is de volgende vraag: Waarom rookt u? Mensen vinden dat prettig, ervaart Dekker. Vaak is het de eerste keer dat ze er over nadenken.”

Voorkomen van letsel
Roken is geen vrije keus, besluiten de longartsen. “Ook al beweert de tabaksindustrie van wel. Roken is een verslaving – het woord slaaf zit er niet voor niets in – je bent niet vrij. Je zou kunnen zeggen dat er één moment van vrije keus is: het moment waarop je begint. Maar 90% van de rokers begint voor z’n achttiende en dan zijn de hersenen nog onvoldoende ontwikkeld. Kinderen zijn dan zó beïnvloedbaar door de omgeving.” Daar ligt dus hun belangrijkste focus: voorkomen dat kinderen gaan roken en op latere leeftijd letsel oplopen. Hoe? “Door heel duidelijke grenzen te stellen. Zeg dat het niet mag, maar houd de relatie met je kind goed.”