Terug naar overzicht
± min

Pas op voor kramp en onderkoeling door (te) koud zwemwater

Met temperaturen van 25 tot 29 graden zullen veel mensen dit (Hemelvaart) weekeinde verkoeling zoeken. Maar pas op voor letsel door  kramp of onderkoeling, waarschuwt de Reddingsbrigade. Het water is nog erg koud.

De Reddingsbrigade adviseert watersporters beschermende wetsuits te dragen en niet te lang in het water te blijven. Daarnaast raadt de organisatie het af om onder water te zwemmen. Via het hoofd gaat de meeste warmte verloren, waardoor er eerder onderkoeling plaatsvindt. Ouderen moeten extra waakzaam zijn, want zij zijn bevattelijker voor onderkoeling. Vooral mensen met parkinson of artrose lopen extra risico.
De organisatie verzoekt mensen alleen het water in te gaan op plaatsen waar de brigade toezicht houdt. Op veel plaatsen zijn de reddingsbrigades al actief dit weekend, maar nog niet overal. De waarschuwing geldt niet alleen voor de Noordzee maar ook voor binnenwateren.

Wat is kramp?
Kramp is in feite een ongecontroleerde en daarom pijnlijke samentrekking van de spieren. Dit kan voor, tijdens én na het sporten gebeuren en je wordt er vaak door verrast.

Wat kunt u doen?
Kramp gaat doorgaans na een paar minuten weer over als u de spieren stretcht en zorgt dat u goed drinkt. Tijdens het zwemmen is het belangrijk dat u geen wilde bewegingen maakt met de spieren waar u kramp in voelt. Dit forceert uw lichaam en het is verstandig om even uit het water te stappen voor een korte pauze. Drink wat water of een energiedrankje en laat u ook vooral eens zacht masseren. Als uw spieren ontspannen zijn, kunt u proberen ze voorzichtig en geleidelijk wat op te rekken zodat u minder snel kramp krijgt.

Wat is onderkoeling?
Bij onderkoeling is de lichaamstemperatuur te laag. De centrale lichaamstemperatuur  daalt zover dat de normale stofwisseling in gevaar komt. De eerste onderkoelingsverschijnselen beginnen als de lichaamstemperatuur zakt naar 35 °C. U kunt dan last krijgen van desoriëntatie, verlaagde hartslag en verwardheid. Wanneer de temperatuur verder daalt naar 33°C krijgt last van spierstijfheid, grote pupillen en kramp. Op de grens van 31°C zijn er geen peesreflexen, en kan een slachtoffer bewusteloos raken door zuurstofgebrek. 29°C wordt toch al snel een kritieke toestand, bewusteloosheid slaat toe, er zal geen reactie meer zijn op pijnprikkels en een hartstilstand kan het gevolg zijn. Een lichaamstemperatuur onder de 27°C is zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk, hoewel er natuurlijk altijd uitzonderingen zijn.

Wat kunt u doen?
Als  u te maken krijgt met een geval van onderkoeling, bel dan zo snel mogelijk de hulpdiensten op en neem intussen de volgende maatregelen:

  • Verplaats het slachtoffer. Wanneer u een ernstig onderkoeld slachtoffer verticaal uit het water haalt bestaat de kans dat het bloed zich verplaatst van de romp naar de ledematen, waardoor een zwak functionerend hart kan bezwijken.
  • Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar binnen, naar een warme plaats en trek hem warme, droge kleren aan.
  • Wikkel het slachtoffer direct in een (isoleer)deken met de goudkleurige zijde naar buiten om verdere afkoeling te voorkomen.
  • Geef het slachtoffer een warme (alcoholvrije) drank. Let op: Doe dit niet wanneer het slachtoffer overgeeft.
  • Als het slachtoffer nog praat: Leg hem in een bad met lauwwarm water. Doe dit niet wanneer er sprake is van een zware onderkoeling, in dat geval kan het slachtoffer in shock raken.
  • Als het (nog) niet mogelijk is het slachtoffer naar binnen te brengen, zorg er dan voor dat u het slachtoffer uit de wind houdt en deel uw lichaamswarmte met het slachtoffer. Laat het slachtoffer niet rechtstreeks op de koude grond zitten of liggen. Bedek het hoofd van het slachtoffer en dek toe met warme dekens.
  • Bewaak de ademhaling en de hartslag van het slachtoffer. Wanneer één van deze twee is gestopt of gevaarlijk laag of oppervlakkig is, start dan onmiddellijk met reanimeren totdat de hulpdiensten arriveren.

Lees ook:
Met kids naar het water: zo voorkomt u letsel of verdrinking

Heeft u vragen?
Over letselschade door kramp en/of onderkoeling, (bijna) verdrinking en/of aansprakelijkheid van zwembad en/of toezichthouders bij recreatieplassen? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).