Terug naar overzicht
± min

Politie gaat flitscamera's inzetten tegen appende bestuurders

Hoe controleert de politie of bestuurders bellen en appen achter het stuur? Met speciale flitscamera's hoopt de politie de pakkans te vergroten. 5 vragen en antwoorden over deze nieuwe camera's.

Vorige week liet minister Grapperhaus weten dat hij roekeloos rijgedrag zwaarder wil bestraffen. De maximale straf voor automobilisten die appen of niet handsfree bellen gaat omhoog. Voor bellen of appen achter het stuur legt het OM nu een boete op van 230 euro. Met de nieuwe flitscamera's zou het aantal boetes nog wel eens flink kunnen gaan toenemen.

1. Wat kan de politie zien met de nieuwe flitscamera?
De apparaten zien straks of er een 'verdachte situatie' is en of een bestuurder bijvoorbeeld iets in de hand heeft. Het materiaal wordt vervolgens voorgelegd aan een medewerker van de politie. Die weegt af of er inderdaad sprake is van een strafbaar feit.

2. Zijn de camera's alleen op snelwegen te gebruiken?
Volgens de politie zijn de camera's niet alleen op snelwegen te gebruiken, maar op alle plekken waar iemand goed zicht heeft op de voorruit van tegemoetkomend verkeer.

3. Wat is het voordeel van de nieuwe flitscamera?
Met de nieuwe camera hoeft de politie niet steeds iemand staande te houden, ook doet de camera 'voorwerk'. Volgens de politie gebeurt het nu te vaak dat mensen ermee wegkomen als ze appen of niet handsfree bellen. Door de camera's moet de kans groter worden dat een overtreder wordt betrapt.

Leestip!
Minder letselschade door slimme auto General Motors

4. Zijn de speciale flitscamera's al in gebruik? 
Nee, maar de politie is al heel ver met nieuwe camera's waarmee mensen in de auto kunnen worden gefotografeerd. Het Openbaar Ministerie bekijkt allerlei juridische aspecten van het systeem en ook moet de wet worden aangepast. De politie hoopt de nieuwe flitsers nog dit jaar te gaan gebruiken.

5. Hoe zit het met de privacy?
Beelden van mensen die geen strafbaar feit plegen worden meteen vernietigd. Minister Grapperhaus benadrukt dat er echt gekeken moet worden of het systeem juridisch haalbaar is, wat betreft de privacy.

Bron: NOS

Leestip!
Bedienen smartphone in houder tijdens autorijden mag wel

Heeft u letselschade opgelopen?
Bijvoorbeeld door een verkeersongeval veroorzaakt door onoplettendheid bijvoorbeeld door smartphone-gebruik? Of wilt u weten wie aansprakelijk is is bij letselschade of zelfs overlijden door een smartphonegebruik? Dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0880 - 112 130.