Terug naar overzicht
± min

Schadeclaim geëist van 330 miljoen in zaak MH17

Een Australisch advocatenkantoor heeft een schadeclaim ingediend van 330 miljoen namens 33 nabestaanden van de slachtoffers van de rampvlucht MH17. De claim werd ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, zo meldt de NOS.

Het advocatenkantoor diende de claim in namens 33 nabestaanden van de slachtoffers uit Australië, Maleisië en Nieuw-Zeeland. Per persoon wordt 10 miljoen dollar schadeloosstelling van Rusland geëist. Dit zijn de belangrijkste argumenten die naar Straatsburg zijn gestuurd:

1. Russische Buk-raket haalde vliegtuig neer
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 neergehaald door een in Rusland geproduceerde Buk-raket. Westerse deskundigen gaan ervan uit dat de door Rusland gesteunde opstandelingen in Oost-Oekraïne het vliegtuig uit de lucht hebben geschoten.

2. Rusland werkte onderzoek tegen
Rusland zou er volgens de Australische advocaten alles aan gedaan hebben om diens rol in de crash geheim te houden. De staat deed bovendien geen intern onderzoek en werkte niet mee aan de reconstructie van de cockpit van het vliegtuig.

3. Internetspionnen deden hack-poging
Russische internetspionnen zouden hebben geprobeerd het rapport over de MH17 van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid te hacken.


Hoe staat het met de Nederlandse nabestaanden?
Letselschade advocaten van de nabestaanden van de 196 slachtoffers in Nederland hebben nog geen zaak aangespannen, omdat ze eerst de officiële onderzoeksresultaten willen afwachten voor ze juridische stappen ondernemen.

Vragen?
Wanneer u vragen heeft over het inschakelen van een letselschade advocaat of het claimen van een letselschadevergoeding, dan kan u altijd telefonisch opnemen met onze helpdesk.

Bel gratis 0880 112 129 en wij geven u direct advies. U kan ook uw letselschade via ons contactformulier bij ons melden. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.