Terug naar overzicht
± min

Ouders stellen staat aansprakelijk voor bijwerking Mexicaanse griep-vaccin

De Nederlandse staat is aansprakelijk voor kinderen die ziek werden na inenting tegen de Mexicaanse griep. Dit stelt letselschade-advocaat John Beer die de ouders van de zieke kinderen bijstaat.

De kinderen liepen letselschade op na inenting tegen de Mexicaanse griep. Het gaat om kinderen die als peuter in 2009 het vaccin Pandemrix kregen om de Mexicaanse griep te voorkomen. Uit angst voor de gevolgen van de Mexicaanse griep riep de overheid kinderen van zes maanden tot vier jaar op zich te laten inenten. Driekwart van de kinderen in die leeftijdsgroep werd uiteindelijk ingeënt.

Letselschade bij 29 kinderen

De bijwerkingen van het vaccin zorgde vermoedelijk voor letselschade bij 29 kinderen (cijfers van bijwerkingencentrum Lareb). Ze kregen last van narcolepsie, een slaapstoornis. Dit betekent dat deze kinderen, ondanks een goede nachtrust zomaar in slaap vallen. Ook hebben de kinderen volgens Beer, de letselschade-advocaat die de ouders bijstaat, vaak last van spierslapte en gedragsproblemen en kunnen ze niet meer naar een gewone school.

Ouders niet geïnformeerd over risico’s

Waarvoor wordt de Nederlandse staat nu aansprakelijk gesteld? Volgens letselschade-advocaat Beer die de ouders van veertien letselschade slachtoffers vertegenwoordigt, zijn er twee belangrijke argumenten:

1. De overheid heeft het vaccin Pandemrix niet goed genoeg getest voordat het ouders massaal aanraadde hun kinderen te laten vaccineren.

2. Ouders zijn onvoldoende geïnformeerd over de mogelijke risico's van het vaccin.

Het ministerie stelt dat ieder geneesmiddel of vaccin bijwerkingen kan hebben, en dat bij de Mexicaanse griep de voor- en nadelen om bepaalde groepen te vaccineren destijds zorgvuldig zijn afgewogen.

Lareb: Bijwerkingen Pandemrix verdacht

Het Lareb is nog niet overtuigd van een verband tussen het vaccin Pandemrix en de letselschade die deze kinderen opliepen. In De Volkskrant stelt het Lareb dat narcolepsie ook zonder vaccin kan ontstaan. Tegelijkertijd vindt het Lareb het vaccin verdacht. Uit een Scandinavische studie onder kinderen en pubers die het vaccin kregen, blijkt namelijk een verband tussen het gebruik van Pandemrix en de groei van het aantal Zweden:

  • Zónder Pandemrix krijgen elk jaar 0,64 op elke 100.000 Zweden narcolepsie.
  • In de groep die zich liet inenten met Pandemrix is dit per jaar 4,2 narcolepsie-patiënten per 100.000 Zweden.

In Finland, Zweden en Noorwegen worden ouders van kinderen met de slaapziekte inmiddels gecompenseerd met een letselschadevergoeding voor onder andere medische kosten en vrije dagen die ze moeten opnemen.

Gratis hulp en advies
Wij beantwoorden graag uw vragen over letselschade, het claimen van een letselschadevergoeding of het inschakelen van een letselschadebureau. Bel onze helpdesk gratis op 0880 - 112 130. Wij zijn maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 17:30 telefonisch bereikbaar. Buiten openingstijden kan u uw schade melden via het contactformulier. Wij nemen dan binnen 1 werkdag contact met u op.