Terug naar overzicht
± min

Uitspraak letselschade claim PIP-borstimplantaten begin januari

Letselschadekantoren verwachten begin januari een uitspraak voor de letselschade claim tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland. Het keuringsbedrijf keurde de omstreden PIP-implantaten goed voor de Europese markt.

Voor ongeveer 9.000 vrouwen met borstimplantaten van het merk PIP start 11 december in Frankrijk een rechtszaak tegen het Duitse keuringsbedrijf TÜV Rheinland. Onder hen 200 Nederlanders. PIP-implantaten hebben een grotere kans op scheuren en lekken. Dat komt door het gebruik van goedkope(re) siliconen. Sommige vrouwen hebben gezondheidsklachten waarschijnlijks als gevolg van letselschade, maar onderzoek toont (nog) geen verband aan. Een jaar geleden oordeelde een Franse rechter dat een aantal vrouwen van verschillende nationaliteiten 3.000 euro per persoon kan krijgen van TÜV Rheinland. Dit bedrijf keurde de implantaten goed voor de Europese markt.

Landelijke registratie van PIP-implantaten
In ons land hebben naar schatting meer dan duizend vrouwen PIP-borstimplantaten. Vanwege de onrust adviseren de Nederlandse plastisch chirurgen PIP-implantaten te laten verwijderen. Ook de inspectie voor de Gezondheidszorg vindt dat deze vrouwen onderzocht moeten worden op scheuren en lekkages en de siliconen zo nodig moeten laten verwijderen.

Tijdens de PIP-affaire bleek dat van veel vrouwen niet bekend was welk merk was geïmplanteerd. Daarom starten de Nederlandse plastisch chirurgen in januari 2015 met een landelijke registratie van borstimplantaten. In het register wordt genoteerd wie welk implantaat heeft gekregen en ook of het er weer is uitgehaald. Daarmee kunnen implantaten die letselschade veroorzaken, eerder worden opgespoord. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie wil dat de verplichte registratie ook gaat gelden voor andere artsen, zoals cosmetisch chirurgen. Minister Schippers van Volksgezondheid bereidt momenteel een registratiewet voor deze groep voor.