Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Vaker (dodelijk) ongeval door combinatie onervaren bestuurder en jonge bijrijder(s)

De combinatie jonge autobestuurder en jonge bijrijders verhoogt de kans op (dodelijke) ongevallen. Veilig Verkeer Nederland (VVN) anticipeert hierop met een bewustwoordingsgame voor jongeren.

Uit onderzoek van VVN blijkt dat een derde van alle overleden passagiers tussen de 10 en 24 jaar oud was. Meer dan de helft daarvan overleed terwijl ze bij een jonge bestuurder in de auto zaten. Het risico op ongevallen met ernstig letsel blijkt dus samen te hangen met rij-ervaring. Volgens Veilig Verkeer Nederland worden routines bij onervaren bestuurders nog heel makkelijk verstoord, waardoor de invloed van afleiding groter is dan bij ervaren bestuurders.

Jongeren meer bewust maken
VVN wil jongeren hiervan meer bewust maken en lanceert een nieuwe 360-graden-game: Shotgun 360. Een virtual reality game op de smartphone waar de bijrijder in de auto centraal staat. De speler bevindt zich in een auto op de bijrijdersstoel en kan in 360 graden om zich heen waarnemen. Onderweg kan hij punten verdienen als hij alert genoeg is en snel reageert op wat hij tegenkomt. Afleiding bij de bestuurder is te voorkomen door bijvoorbeeld de telefoon op te nemen of de radio te bedienen zodat degene achter het stuur zijn aandacht bij de weg kan houden. Hoe sneller de bijrijder dat doet, hoe meer punten hij scoort. En hoe hoger de score, hoe beter de skills als Shotgun.

Hulp bij letselschade
Letsel opgelopen tijdens een ongeval? En wilt u weten of u de tegenpartij aansprakelijk kunt stellen? Neem gerust telefonisch contact op met onze helpdesk. Bel gratis 0880 112 129 en wij geven u direct advies.