Terug naar overzicht
± min

Valongevallen voorkomen: jong geleerd is oud gedaan

Vallen blijkt niet alleen bij ouderen letselschade te veroorzaken. Ook bij jongeren is vallen de belangrijkste oorzaak van blessures. Bijna 60 procent van de letsels bij sporters tussen 4 en 18 jaar, werd veroorzaakt door een valongeval.

In 2016 werden 121.000 sportblessures op een Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH) behandeld. Het aantal SEH-behandelingen door sportblessures is 18 procent van het totaal aan alle letsels door ongevallen of geweld op de SEH. Dat blijkt uit cijfers van het kenniscentrum VeiligheidNL. De meest behandelde letsels (35.800) ontstonden op het voetbalveld en bij bewegingsonderwijs (13.500). De oorzaak ligt voor de hand: Deze sporten worden naar verhouding veel meer beoefend dan andere sporten.

Opmerkelijk is dat vallen de belangrijkste oorzaak is van de blessures bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar.

Ongevallen in  cijfers:

  • Bijna 60 procent van de geblesseerde sporters in deze leeftijdscategorie, raakte geblesseerd door een val;
  • 23 procent liep letsel op door contact met een object;
  • 12 procent raakte geblesseerd door lichamelijk contact.

Leestip!
Valongevallen zijn meest voorkomende letsel bij ouderen

Aan wat voor soort valongevallen moeten we denken?
Vallen gebeurt op allerlei manieren: van hoogte, door een sprong, struikelen of zwikken. Blessures door vallen komen in bijna alle sporttakken voor, zoals voetbal, paardrijden, hockey of tijdens de gymles.

Is het aantal blessures door valongevallen te voorkomen?
Het is onvermijdelijk dat waar gesport wordt, er ook wordt gevallen. Maar, uit onderzoek blijkt dat letsel door vallen significant kan verminderen door te leren vallen. Een goede motorische ontwikkeling speelt daar een grote rol in. Het beoefenen van verschillende sporten en veel buitenspelen kunnen hier aan bijdragen.

En is vallen te leren?
Absoluut. De blessures waar jongeren tot 18 jaar het vaakst (28%) aan werden behandeld, waren fracturen aan de pols, hand en vingers. Het zijn lichaamsdelen waarmee kinderen geneigd zijn een val op te vangen. Als je kinderen leert vallen, zijn de de gevolgen flink te beperken. Voor basisschoolleerlingen bestaat er zelfs een speciaal lespakket (Vallen is ook een Sport). Dit lespakket zorgt voor een halvering van het risico op valletsels bij kinderen blijkt uit onderzoek. Bijkomend voordeel is dat leren vallen meer doet dan alleen letsel voorkomen. Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen, hun angst neemt af. Ze durven meer te ondernemen, vinden bewegen weer leuk, wat goed is voor hun motorische ontwikkeling.

Wat kosten al die val-blessures?
De blessures die op de SEH-afdeling werden behandeld of tot ziekenhuisopname leidden, kostten in 2016 in totaal € 340 miljoen. De duurste sporttakken zijn:

  • veldvoetbal (€ 104 miljoen)
  • wielrennen (€ 60 miljoen)
  • paardrijden (€ 43 miljoen).

Gemiddeld was een wielerblessure het duurst (€ 2.800 medische kosten, € 8.500 verzuimkosten).

Leestip!
Steeds meer wielrenners met ernstig letsel op de eerste hulp

Vrijblijvend advies?
Heeft u letselschade opgelopen tijdens het sporten door toedoen van een ander? Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).