Terug naar overzicht
± min

Veel huizen hebben nog steeds geen koolmonoxidemelder

In twee op de drie huizen is geen koolmonoxidemelder aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Levensgevaarlijk, aangezien koolmonoxide dodelijk is. 

Een koolmonoxidevergiftiging leidt jaarlijks tot een tiental doden, bijna tweehonderd ziekenhuisopnamen en enkele honderden letselbehandelingen op de Spoedeisende Hulp. Koolmonoxide (CO) wordt 250 maal sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Letselschade door koolmonoxidevergiftiging varieert van een bezoek aan de Spoedeisende Hulp tot overlijden. Goed om eens dieper in de koolmonoxide-materie te duiken. Wat is het? Waar komt het voor? En hoe kun je het voorkomen? 7 vragen en antwoorden.

Wat is koolmonoxide?
Koolmonoxide of koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, smaakloos, reukloos en giftig gas. Koolmonoxide wordt uitgestoten als onderdeel van een warme gasmix en daardoor heeft het de neiging op te stijgen tot het afkoelt.

Koolmonoxide komt toch alleen voor in oude huizen?
Mensen denken bij koolmonoxide vaak aan oude huizen met ouderwetse keukengeisers of huizen met gashaarden. Dit is een groot misverstand. Ook in nieuwe huizen en oude huizen met een moderne, goed onderhouden, cv-ketel kan koolmonoxidegif ontsnappen.

Wanneer kan er koolmonoxide vrijkomen in huis?
Dit gebeurt als de pijp van de rookgasafvoer bijvoorbeeld slecht wordt opgehangen. De pijp kan dan gaan doorhangen waardoor een kleine opening ontstaat.

Hoe kun je het vrijkomen van koolmonoxide voorkomen?
De Consumentenbond wil dat monteurs bij de installatie en het onderhoud van een ketel niet alleen naar het apparaat zelf kijken, maar naar het hele systeem, zodat mogelijke defecten worden opgemerkt. Ook moet er volgens de Consumentenbond een wettelijk verplichte erkenningsregeling komen voor monteurs van gastoestellen, waardoor beunhazen geen kans hebben. Andere Europese landen hebben al zo’n regeling. Twee op de drie huizen heeft geen koolmonoxidemelder.

Hoe werkt een koolmonoxidemelder eigenlijk?
Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt. Een koolmonoxidemelder moet niet gezien worden als een vervanging van de (jaarlijkse) controle van een verbrandingstoestel, maar zo'n melder kan wel levensbedreigende situaties voorkomen.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een koolmonoxidemelder?

Let bij de aankoop van een koolmonoxidemelder op het nummer van de verpakking. Hierop moet de norm BS EN 50291 staan. Dit betekent dat hij aan de technische eisen in deze norm voldoet. Koop bij voorkeur een koolmonoxidemelder die 5 tot 10 jaar lang meegaat. Kijk voor een lijst met veilige koolmonoxidemelders op veiligeproducten.nl. Kies niet voor een combimelder waarbij een rookmelder en een koolmonoxidemelder in één apparaat zijn gevoegd. Kies ervoor om zowel aparte rookmelders te plaatsen én aparte koolmonoxidemelders, omdat ze op verschillende plaatsen gemonteerd dienen te worden.

Welke koolmonoxidemelders worden afgeraden?
De Consumentenbond testte 19 goed verkrijgbare melders. Daaruit kwamen 3 afraders naar voren:

1. De Carbon Monoxide Safe van J&S Supply* deed in de test helemaal niets.
2. De JLP-01 van het merk Pentagon* hield er binnen 3 maanden mee op.
3. De BCN 1221 van Brennenstuhl gaf soms vals alarm, waardoor consumenten geneigd zijn hem uit te schakelen, zonder verder actie te ondernemen.

*J&S en Pentagon hebben op aandringen van de Consumentenbond een terugroepactie georganiseerd. Consumenten die zo'n apparaat hebben, kunnen zich melden bij de winkel waar ze hem hebben gekocht en hun geld terugkrijgen.

Moet ik een koolmonoxidemelder net als mijn rookmelder controleren?
Ja, het is belangrijk om de koolmonoxidemelder regelmatig te controleren. Hoe, dat valt te lezen in de specificaties van de leverancier. Koolmonoxidemelders moeten na een aantal jaren worden vervangen.

Tip: schrijf bij plaatsing van uw melder de plaatsingsdatum en de vervangdatum met een watervaste stift op de voorzijde.

Bron: o.a. Brandweer.nl

Aansprakelijkheid en schadevergoeding
Weten wat de oorzaken zijn en wie kunt u aansprakelijk stellen na een koolmonoxidevergiftiging? Lees het artikel: Wie is aansprakelijk bij koolmonoxidevergiftiging?

Of u recht heeft op schadevergoeding en/of smartengeld, hangt af van de feiten en omstandigheden die een rol speelden bij het ontstaan van de schade. Vraag vrijblijvend advies via onze helpdesk: 0880 - 112 130 (GRATIS).