Terug naar overzicht
± min

Verband tussen hoofdletsel en hersenziekte door American Football

Hoewel sport doorgaans een positief effect heeft op de lichamelijke en geestelijke gezondheid, brengt een aantal sporten, zoals boksen, rugby en American Football ook risico op hoofletsel met zich mee. Zo blijkt er een verband tussen American Football en de ernstige hersenziekte CTE (chronic traumatic encephalopathy). 

Na jarenlange ontkenning en wetenschappelijk onderzoek negerend, gaf de National Football League (NFL) in Amerika toe dat er inderdaad een verband is tussen American Football en de ernstige hersenziekte CTE (chronic traumatic encephalopathy). Bond-topman Jeff Miller deed de uitspraak tijdens een overleg van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat onderzoek doet naar hersenschuddingen in het leger, sport en andere risicovolle activiteiten. Millers uitspraak kwam als een verrassing omdat de Bond jarenlang ontkende dat CTE, een hersenziekte die kan leiden tot letselschade, zoals geheugenverlies, depressies en dementie, het gevolg was van de sport. Een aantal NFL-spelers heeft door de ziekte zelfmoord gepleegd.

Herhaaldelijk hersenletsel
De hersenziekte CTE wordt veroorzaakt door het herhaaldelijk oplopen van hersenletsel. In het American Football is een hersenschudding een van de meest voorkomende blessures. Veel spelers lopen tijdens hun sportcarrière diverse hersenschuddingen op. Vorig jaar nog toonde de universiteit van Boston aan dat American Football-spelers een extreem hoge kans hebben op deze ziekte. Van de hersenen van 91 oud-spelers, die hun lichaam na hun dood ter beschikking hadden gesteld aan de wetenschap bleken 87 spelers CTE te hebben gehad, ofwel: 96 procent.

Boksersdementie
De ziekte is al langer bekend en vergelijkbaar met boksersdementie. Boksers kregen last van vergelijkbare verschijnselen. Ook in Nederland wordt onderzoek naar de ziekte gedaan. Hierbij wordt het proces van de ziekte, bij actieve kickboksers onder de loep genomen. Onderzoekers kijken of de ziekte eerder is tegen te gaan. Naar verwachting zijn de resultaten met zes maanden beschikbaar. 

Meer informatie over Sporten en letselschade?