Terug naar overzicht
± 0 min

Achmea spreekt zich uit over vuurwerkverbod voor consumenten

Vuurwerk afsteken zou alleen door professionals mogen gebeuren en niet door consumenten. Na oogartsen, kinderartsen, plastisch chirurgen, de dierensector en de politiek, is ook verzekeraar Achmea hiervan overtuigd.

Eigenlijk is het niet meer dan logisch dat je als verzekeraar tegen het zelf afsteken van vuurwerk bent. En dat je je schaart achter het internationaal vuurwerkmanifest. Toch duurde het twee volle jaren voordat Achmea als eerste verzekeraar over de brug kwam en het initiatief steunt. Bestuursvoorzitter Willem van Duin in een persbericht: ‘Bij elke jaarwisseling worden klanten van ons getroffen door vuurwerk. Kinderen en volwassenen met letsel aan ledematen en ogen, maar ook zwaar beschadigde auto's, afgebrande huizen en bedrijfspanden. Wij zijn er om onze klanten te helpen maar willen schade en persoonlijk leed liever voorkomen.'

40 procent slachtoffers is omstander
Achmea is nu de eerste verzekeraar die zegt een vuurwerkverbod te steunen. Afgelopen jaarwisseling werden ten minste 480 mensen behandeld op de Spoedeisende Eerste hulp vanwege vuurwerkletsel. 160 personen liepen letsel op aan hun ogen en vijftien personen zijn blind geworden aan één oog. Zo'n 40 procent van alle slachtoffers met oogletsel waren omstanders, stelt de verzekeraar in een persbericht. De initiatiefnemende oogartsen Tjeerd de Faber en Jan Keunen zien in hun praktijk de persoonlijke en maatschappelijke ellende, veroorzaakt door consumentenvuurwerk. Bovendien ontstaat door consumentenvuurwerk heel veel materiële schade aan de persoonlijke en publieke ruimte, woningen, auto’s en gebouwen. In 2016 was dat zelfs 11 miljoen euro. Zo’n 40 branden werden naar grote waarschijnlijkheid door vuurwerk veroorzaakt.

Gelukkig is er steeds meer steun voor dit initiatief vanuit ook de landelijke artsenkoepel KNMG en de Nederlandse projectgroep van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook vanuit de dierensector en de politiek is er steeds meer steun. Who’s next? De volgende verzekeraars zullen waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten…

Bron: Nu.nl

Heeft u letselschade opgelopen door vuurwerk?
Of wilt u weten wie aansprakelijk is bij letselschade door vuurwerk, dan kunt u voor meer informatie contact opnemen met onze LetselHelpdesk via ons GRATIS nummer 0800 – 0112.