Terug naar overzicht
± min

Vooral jonge mannen lopen letsel op of overlijden op spoorwegovergangen.

Het zijn vooral mannen die hun leven wagen op overwegen. De afgelopen 10 jaar zijn er 169 ongevallen met dodelijke afloop geweest op overwegen. Zo'n 75 procent daarvan is man.

Vooral onder jonge mannen is het aantal hoog, 40 procent van het aantal mannen dat overleed door een ongeval op een overweg is tussen de 10 en 29 jaar oud. ProRail is een actie gestart voor meer aandacht voor veiligheid bij overwegen. Dit meldt de website Verkeersnet.nl.

In 2010 schreef de spoorbeheerder zo'n 2100 boetes uit voor onveilig gedrag op overwegen. In 2011 staat de teller al op 650 bonnen. Het aantal boetes is slechts het topje van de ijsberg. Hoewel het aantal slachtoffers en gewonden op overwegen ieder jaar daalt, waren er in 2010 nog 34 ongevallen, waarvan 9 doden op overwegen te betreuren.

Nieuw verkeersbord
In 2011 zijn er tot nu toe 18 ongevallen geweest, waarvan twee met dodelijke afloop. In 2010 ontwikkelde ProRail een nieuw verkeersbord voor overwegen, met de tekst 'Wil je blijven leven, wacht dan even!'.

Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) handhaven en via educatie en communicatie richt ProRail zich op gedragsbeïnvloeding bij overwegen. Voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft ProRail lespakketten ontwikkeld en geeft de spoorbeheerder gastlessen op scholen.

Bron: Trouw