Terug naar overzicht
± min

Vooral kinderen en omstanders slachtoffer van letselschade door vuurwerk

Al vanaf medio november worden slachtoffers van vuurwerk met zeer ernstige letselschade, zoals zwaar oogletsel of handamputaties, binnengebracht bij ziekenhuizen. Steeds vaker gaat het om minderjarigen.

Ieder jaar worden velen het slachtoffer van vuurwerk. In toenemende mate zijn kinderen en omstanders betrokken. Vaak gaat het om ernstige onherstelbare letselschade. Rond de jaarwisseling van vorig jaar waren meer vuurwerkslachtoffers te betreuren dan in het jaar daarvoor.

Vuurwerkletsel 2012

Zo bleek uit onderzoek van de NVPC bij de jaarwisseling in 2012 onder andere 5 totale handamputaties (waaronder bij een jongen van 11) en vele gedeeltelijke amputaties noodzakelijk waren. Oogartsen meldden 264 patiënten met oogletsel, waarvan 101 met blijvend letsel, 25 blinde ogen en 8 werden operatief verwijderd. Letselschade aan handen komt voornamelijk voor bij mensen die zelf vuurwerk aansteken. Slachtoffers van oogletsel zijn in de helft van het aantal gevallen omstanders. De meeste vuurwerkslachtoffers zijn man en bijna de helft van hen is minderjarig (circa 45 procent). Een ander opvallend cijfer uit onderzoeken van vorig jaar is dat de meerderheid van de slachtoffers, voornamelijk met handletsel, illegaal vuurwerk afstak.

Betere voorlichting en strengere regels

Ondanks jarenlange voorlichtingscampagnes (waar de Rijksoverheid inmiddels mee is gestopt) worden de gevaren van vuurwerk en de gevolgen van vuurwerkletsel nog altijd zwaar onderschat. Vanwege de ernstige gevolgen en het toenemend aantal slachtoffers pleiten de verenigingen van medisch specialisten voor oogartsen, plastisch chirurgen en handchirurgen (het NOG, de NVPC en NVvH) bij de politiek voor strengere regels rond het gebruik van consumentenvuurwerk en intensievere voorlichting aan met name kinderen. Plastisch chirurg Van de Kar: “Kinderen zijn zich onvoldoende bewust van de risico’s van vuurwerk. De ontploffing zelf is in een paar seconden gebeurd. De nasleep is zeer langdurig met lange trajecten van oefentherapie, diverse operaties en bijvoorbeeld chronische pijn. De patiënten met gelaatsletsel en brandwonden aan handen of gelaat houden ook vaak blijvend ontsierende littekens over aan vuurwerkletsels. Het duurt soms jaren voor iemand weer zo goed mogelijk is hersteld, met altijd blijvende letselschade.

Zwaarder en heftiger vuurwerk
Gratis vuurwerkbrillen, lonten, grotere etiketten met gebruiksaanwijzingen; de vuurwerkbranche doet er veel aan om het imago van vuurwerk te verbeteren. Tegelijkertijd is het consumentenvuurwerk de afgelopen jaren zwaarder en heftiger geworden in Nederland. Zo werd bijvoorbeeld vorig jaar de maximale dosis kruit per pijp verhoogd van 15 naar 25 gram en dit jaar is de diameter van kruitpijpen verruimd van 20 naar 25 millimeter. Ook de import van illegaal vuurwerk neemt nog steeds toe, zeker nu het makkelijker is dit per postpakket in het buitenland te bestellen. Samen met zelf gefabriceerde vuurwerkbommen, zorgt dit er voor dat de ernst van letselschade als gevolg van vuurwerk blijft toenemen.