Terug naar overzicht
Marijke van Veenen Marijke van Veenen
± min

Waarom het aantal bedrijfsongevallen (volgens Inspectie SZW) verder zal toenemen

Het aantal bedrijfsongevallen zal verder toenemen als bedrijven die nu geen verplichte risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)hebben, geen maatregelen treffen. De Inspectie SZW maakt zich ernstig zorgen.

De Inspectie SZW constateert dat 30 tot 50 procent van de bedrijven veiligheid niet hoog in het vaandel hebben. Die moeten streng worden gecontroleerd. Dat toezicht, bijvoorbeeld met preventieve onverwachte inspecties, komen volgens SZW in de knel omdat de Inspectie al zijn uren nodig heeft voor ernstige bedrijfsongevallen. De grote druk op de capaciteit van de Inspectie SZW verslechtert daarmee de arbeidsveiligheid. Inspecteur-generaal Marc Kuipers waarschuwde daarvoor in het televisieprogramma De Monitor. Kuipers stelt zich zorgen te maken over de gevolgen van de stijging van het aantal arbeidsongevallen met letselschade.

De feiten over arbeids(on)veiligheid op een rij :

 • 30-50% van de bedrijven in Nederland beschikt niet over een wettelijk verplichte risico-inventarisatie en evaluatie
  ‘Dat betekent dat de eigen verantwoordelijkheid onvoldoende wordt ingevuld. Bedrijven moeten daarmee aan de slag,’ aldus Kuipers.
 • afgelopen jaar vielen er 19% meer dodelijke arbeidsongevallen
  In 2016 vielen 70 dodelijke arbeidsslachtoffers, 19% dan het jaar daarvoor. En ook het aantal arbeidsongevallen steeg afgelopen jaar met 13%. ‘Dat is een trend die gekeerd moet worden,’ aldus de generaal-inspecteur.
 • Veilig werken zit onvoldoende tussen de oren van bedrijven
  De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven. “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen ‘als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’. En die houding deugt niet.”
 • De capaciteit bij SZW blijft achter  
  De beslissing over meer mankracht bij zijn dienst laat hij bij de politiek. Uiteindelijk is de capaciteit van de Inspectie SZW een gegeven waarmee ik aan de slag moet. Ik heb de verplichting om daarmee het onderste uit de kan te halen. En dat doen wij ook. De vraag of er meer prioriteit naar dit dossier moet is uiteindelijk een politieke keuze.

Leestip!
Waarom het aantal dodelijke slachtoffers van bedrijfsongevallen toenemen. 

Aansprakelijkheid bij bedrijfsongevallen
Voor letselschade na bedrijfsongevallen geldt dat het slachtoffer een sterke bescherming geniet en de aansprakelijkheid vaak bij de werkgever ligt. Als een werknemer buiten zijn schuld om een bedrijfsongeluk krijgt, kan de werknemer de loonschade en letselschade verhalen op de veroorzaker. Hebt u onverhoopt letselschade tijdens het werk opgelopen? En wilt u uw werkgever aansprakelijk stellen voor de schade? Bel onze helpdesk voor gratis advies: 0880 112 129.