Terug naar overzicht
± min

Leiden WK-geluiden tot letselschade aan gehoor?

Oranje staat in de kwartfinales. Morgenavond zit het gros van Nederland weer massaal voor de buis. Tijdens het kijken van de wedstrijden zijn er veel geluiden om u heen. Ook als u niet in het stadion of het café staat. Leiden deze WK-geluiden tot letselschade aan uw gehoor?

Café
In de kroeg staat de televisie harder dan thuis en er wordt luider geschreeuwd en getoeterd. In een druk café loopt het geluidsniveau op tot zo’n 90 decibel. Blijft u langer dan een uur in deze omgeving, dan loopt u al gehoorschade op. Met een wedstrijd die al 90 minuten duurt zonder pauze, keert u dus huiswaarts met letsel aan het gehoor.

Thuis
Thuis staat de televisie zachter en is er minder lang sprake van hard geluid. De kans op letsel aan het gehoor is dus veel kleiner. Alleen als u met een grote groep kinderen voetbal kijkt, loopt u het risico op gehoorschade. Kinderen produceren namelijk tot 120 decibel aan geluid.

Stadion
Heeft u een kaartje bemachtigd voor de wedstrijd in Brazilië? Neem dan oordopjes mee. Op de tribune met schreeuwende fans worden uw oren blootgesteld aan zo’n 120 decibel. Gelukkig is het nationale instrument geen vuvuzela zoals tijdens het WK in Zuid-Afrika. Met een productie van wel 120 decibel leidt deze toeter tot directe gehoorschade. Het nationale instrument van Brazilië is de caxirola. Deze sambabal maakt een stuk minder lawaai. Er zijn 30.000 caxirola’s nodig om het volume van één vuvuzela te bereiken. Zelfs in een afgeladen stadion zal de herrie dus hoogstwaarschijnlijk meevallen, u hoeft niet bang te zijn voor letselschade aan het gehoor.

Kijk voor meer informatie over decibellen op: Decibellen